Aproape 1.000 de părinți cer anularea prelungirii vacanței. Ministerul Educației anunță că nu-și schimbă decizia
Știri

Aproape 1.000 de părinți cer anularea prelungirii vacanței. Ministerul Educației anunță că nu-și schimbă decizia

Sursa foto: Părinți solidari

Aproape 1.000 de părinți au semnat o petiție online prin care și-au exprimat nemulțumirea față de prelungirea vacanței de toamnă și au solicitat revenirea elevilor la ore în regim fizic. Astăzi, un grup de părinți a depus la Guvern petiția, cu speranța că le va fi auzită solicitarea.

Tatiana Strat, inițiatoarea petiției, este mama unui copil în clasa I, care nici măcar nu a împlinit șapte ani. Ea povestește că i-a fost foarte greu în timpul primei săptămâni de vacanță care, la fel, a fost prelungită cu două zile – ba a luat copilul la serviciu, ba l-a lăsat la niște prieteni și, într-o altă zi, a fost nevoită să-l lase singur acasă nesupravegheat.

Totodată, inițiatoarea petiției este nemulțumită de faptul că Ministerul a anunțat foarte târziu decizia despre prelungirea vacanței și părinții nu au reușit să-și organizeze între timp programul de lucru. În plus, spune ea, programa de învățământ este complicată și elevii, fiind la început de drum, au nevoie de ore cu prezență fizică și de îndrumarea unui învățător, pentru a însuși materia, nu de lecțiile predate de părinte.

O altă nemulțumire a părinților este că orele vor fi recuperate până la sfârșitul semestrului I, ceea ce va cauza suprasolicitare în rândul copiilor și cadrelor didactice. Cofondatoarea AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco, susține că, în perioada pandemiei, instituțiile de învățământ au fost cele mai afectate de restricțiile impuse, în timp ce nunțile și alte petreceri private sunt organizate, transportul public și piețele sunt arhipline etc.:

„Recuperarea trebuie să fie realizată până la sfârșitul primului semestru, este o încărcătură foarte mare pentru cele șapte săptămâni care au rămas. Practic, copiii ar trebui să facă studii în fiecare sâmbătă, nici măcar un matur n-ar putea lucra atât de mult peste program”.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației și Cercetării anunță că „împărtășește pe deplin îngrijorările părinților”, dar decizia de a prelungi vacanța rămâne neschimbată, din cauză că aceste instituții de învățământ se află în localitățile cu prag roșu de alertă.

În perioada 01-07 noiembrie, 422 de instituții de învățământ vor avea vacanță prelungită. Aceste instituții vor relua procesul educațional, cu prezența fizică a elevilor, din data de 8 noiembrie anul curent. Pe de altă parte, 817 instituții de învățământ general, din localitățile care nu se află în prag roșu de alertă, au reluat procesul educațional cu prezența fizică a elevilor, începând cu 1 noiembrie.

Totodată, MEC precizează că vor fi identificate cele mai bune modalități și termene de recuperare a orelor. 

Săptămâna trecută, Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat guvernele din această regiune şi le-a cerut să nu închidă şcolile, chiar dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut în multe ţări europene. În locul măsurii privind închiderea instituţiilor de învăţământ, OMS a recomandat o abordare mai largă pentru a reduce transmiterea virală la nivelul întregii societăţi, precum: distanţarea fizică, spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măştii sanitare, asigurarea unei ventilaţii adecvate în sălile de curs şi creşterea accesului la testare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.