Aparatul revoluționar din Republica Moldova, care redă vederea copiilor
Util pentru părinți

Aparatul revoluționar din Republica Moldova, care redă vederea copiilor

Uneori, viața ne pune la grele încercări și trebuie să dăm dovadă de mult curaj și răbdare pentru a le depăși. Este și cazul Veronicăi Meleca, din satul Speia, raionul Anenii Noi, care a născut o fetiță în a 25-a săptămână de sarcină.

Micuța Elena cântărea doar 775 de grame. Timp de trei luni, s-a aflat într-un incubator, la Institutul Mamei și Copilului (IMC). Era hrănită prin sondă și conectată la tot felul de tuburi și cabluri care o țineau în viață.

„Soțul, Andrei, era sigur că ea va trăi și îmi spunea asta de fiecare dată. Mi-au fost alături toate rudele și au contribuit cum au putut – bani, scutece, haine, medicamente. Bunica, Elena, în fiecare zi pregătea o geantă cu mâncare și aducea pelincuțe curate pentru fetiță”, ne povestește mama.

Cele trei luni au trecut foarte greu pentru familia Meleca. Bunica, Elena, a mers la biserici și s-a rugat încontinuu pentru ca nepoțica să învingă în lupta contra morții. Mama își amintește cu greu momentul când asistentele medicale i-au spus să cheme un preot care să botezeze fetița, pentru că „nu se știe. În orice moment ar putea închide ochii pentru totdeauna”. În timp ce se afla în incubator, Elenei i-a fost făcut jumătate de botez.

După ce starea de sănătate a Elenei se ameliorase, fetița a fost dusă la un control oftalmologic. Diagnosticul anunțat de medicul oftalmolog urma să dea viața peste cap familiei Meleca. Elena a fost diagnosticată cu retinopatie de prematuritate – o afecţiune cauzată de o degenerescenţă a capilarelor care irigă retina, considerată principala cauză de orbire la copiii prematuri. Micuța risca să își piardă vederea în cel mult o săptămână.

Mai mult decât atât, fetiței urma să îi fie administrată anestezie, existând riscul ca Elena să nu se mai trezească niciodată, după cum spune mama. În fața familiei Meleca se afla o mare dilemă: să accepte sau nu această intervenție. După ce au analizat recomandările mai multor medici, părinții au decis să accepte, mai ales că erau urmăriți de întrebarea: „Ce îi vom răspunde atunci când va crește și ne va întreba de ce nu am încercat să îi salvăm vederea?”.

Intervenția de laserfotocoagulare a retinei a avut loc în octombrie 2016. A fost una destul de complicată și a durat câteva ore, după care Elena a fost dusă în Secția de reanimare. Următoarele ore au fost de nedescris – timp de 24 de ore, fetița nu s-a trezit, iar mama întreba fiecare medic de ce fetița ei nu se trezește. În cele din urmă, Elena a deschis ochii.

În prezent, fetița are șapte luni (vârstă corectată, adică după ce a fost scoasă din incubator). Este perfect sănătoasă și se dezvoltă ca orice copil de vârsta ei. Este activă și urmărește cu atenție fiecare obiect sau persoană pe care o vede. Cu trei săptămâni în urmă, a fost botezată la biserică. Familia Meleca este recunoscătoare tuturor medicilor de la Institutul Mamei și Copilului și clinica „Emilian Coțaga”, pentru că Elena poate să vadă.

În situația Elenei s-a aflat și o altă fetiță care a fost diagnosticată, după o săptămână de la naștere, cu cataractă. Cu o lună în urmă, a fost operată la al doilea ochi și acum este mult mai activă, spre bucuria părinților.

Aceste două cazuri cu final fericit au fost posibile datorită unei donații de echipamente medicale din partea organizației de caritate „Kinder Sollen Sehen e. V” („Copiii trebuie să vadă”), în valoare de 77 000 de Euro, în persoana Dr. Gerhard Luttmer. După un traumatism ocular, fiind mult timp cu un ochi pansat, Dr. Luttmer a fondat organizația pentru acordarea ajutorului copiilor cu probleme ale vederii. „Dacă eu mă simt așa de rău cu un ochi pansat, cum se simt copiii cu probleme de vedere, vedere scăzută sau risc de orbire?!”, spunea el.

„Credem că am făcut un lucru bun. Pentru noi este foarte important ca, în special copiii născuţi prematur, să nu devină nevăzători. Mulţi copii ar putea orbi fără aceste dispozitive, pe care le-am trimis în Moldova. Pentru noi este un mare succes”, a declarat Dr. Gerhard Luttmer, prezent la inaugurarea cabinetului oftalmologic de la Institutul Mamei și Copilului.

Inițiativa de a stabili un parteneriat cu asociația germană a venit din partea unor medici oftalmologi de la Institutul Mamei și Copilului.

„Timp de trei ani, cabinetul de oftalmologie din policlinica IMC și secția de oftalmologie din clinica „Emilian Coțaga” au fost dotate cu echipament nou care permite investigații contemporane și tratament contemporan al patologiilor oftalmologice. Toți copiii din Republica Moldova sunt asigurați de stat și tratamentul primit la IMC e gratuit. Practic toți copiii prematuri sunt concentrați la IMC. Prematuritatea are și complicații specifice. Una dintre ele este patologia retinei. Cu ajutorul echipamentului donat, noi putem face intervenții chirurgicale pe retină, care previne orbirea”, a menționat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului.

Potrivit Corinei Magdei, oftalmolog pentru copii la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, până în prezent, pentru o asemenea intervenție chirurgicală, copiii mergeau la o clinică din Odessa:

„Echipamentul oferit este un mare eveniment pentru noi. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a fost echipat un cabinet oftalmologic în cadrul policlinicii IMC, care oferă posibilitatea de a face consultații la cel mai înalt nivel pentru copiii de la 0 la 18 ani”.

Spre deosebire de clinicile private din țara noastră, cabinetul oftalmologic din cadrul IMC oferă servicii gratuit pentru consultație și tratament. Acesta dispune de o serie de aparate de ultimă generație: pentru determinarea refracțiilor, studierea mediilor optice la copii, determinarea câmpului vizual, efectuarea screeningului, determinarea patologiilor oculare, indicarea corectă a ochelarilor etc.

Fotografiile au fost realizate de Diana Bulai 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.