Antibioticele nu tratează infecțiile cauzate de virus, nici COVID-19
Siguranța familiei

Antibioticele nu tratează infecțiile cauzate de virus, nici COVID-19

Sursa foto: opmed.doximity.com

Rezistența la antimicrobiene este în creștere și reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană și animală, cauzând anual 700 de mii de decese la nivel mondial. Antimicrobienele includ toate tipurile de medicamente, cum ar fi: antibiotice, antifungice, antiparazitare și antivirale.

Bacteriile rezistente la antibiotice pot provoca infecții greu de tratat. Dacă luăm antibiotice în mod repetat și incorect, contribuim la creșterea numărului de bacterii rezistente la antibiotice. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, până în 2050, rezistența la antimicrobiene ar putea cauza mai multe decese decât cancerul, ceea ce înseamnă circa 10 milioane de decese anual.

În acest context, până pe data de 18 decembrie, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe activități de comunicare, informare și sensibilizare, cu îndemnul de a utiliza rațional antibioticele și celelalte produse medicamentoase, pentru a împiedica crearea barierelor în tratamentul altor boli, cauzând complicații și chiar decese, în special pe fonul unui sistem imunitar deficitar.

Autoritățile din sănătate atenționează că antibioticele devin din ce în ce mai ineficiente pe măsură ce rezistența la acestea crește. Adesea, antibioticele sunt prescrise incorect pentru maladii precum răceala și gripa sau sunt luate fără supraveghere medicală adecvată. COVID-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu ar trebui să fie utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care boala este cauzată de bacterii. 

Vin cu un îndemn către medici să prescrie cu prudență antimicrobienele și doar în cazul infecțiilor microbiene, deoarece, în cazul infecțiilor virale, antibioticele nu funcționează, dar dăunează. Către colegii mei farmaciști vin cu mesajul de a elibera antimicrobienele în strictă corespundere cu prescripția medicală, astfel încât să combatem automedicația iresponsabilă. Îndemnăm lucrătorii medicali să distribuie activ informațiile veridice pentru utilizarea rațională a antibioticelor și să pună umărul la stoparea fenomenului de rezistență antimicrobiană“, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Zinaida Bezverhni.

Totodată, reprezentantul adjunct al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova, Tudor Robu, a menționat că „la nivel global, sunt folosite mai multe antibiotice pentru animale decât pentru oameni. Deoarece bacteriile rezistente pot trece de la unele animale la oameni prin contact direct sau prin hrană, interesul nostru comun este să limităm utilizarea antibioticelor la animale pentru a reduce apariția bacteriilor rezistente la antibiotice”. 

Regulile privind administrarea corectă a antibioticelor:

  • Administrați antibiotice doar dacă au fost prescrise de medic.
  • Urmați întregul tratament prescris de medic, chiar dacă vă simțiți mai bine.
  • Nu folosiți antibiotice rămase de la alt tratament.
  • Nu recomandați altora tratamentul prescris pentru dvs.
  • Antibioticele nu previn și nu tratează COVID-19, gripa sau virozele.
  • Nu recurgeți la autotratament – apelați la medicul de familie la primele simptome de boală.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.