ANSA: La Grădinița nr. 177 din Chișinău nu au fost depistate niciodată produse alimentare neconforme
Știri

ANSA: La Grădinița nr. 177 din Chișinău nu au fost depistate niciodată produse alimentare neconforme

La grădinița nr. 177 din Chișinău nu au fost depistate niciodată produse neconforme. Mai mult, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu a fost niciodată sesizată în legătură cu anumite nereguli în instituția respectivă. Despre aceasta a anunțat astăzi directorul general adjunct al ANSA, Ion Toma, în cadrul unei conferințe de presă.

Ion Toma susține că, și ieri, inspectorii au efectuat verificări la Grădinița nr. 177, în urma cărora nu au fost depistate nereguli. Aceștia au discutat și cu angajații blocului alimentar care au negat că imaginile publicate pe site-ul Președinției (pește infestat cu viermi, pâine cu păcură etc.) se referă la grădinița respectivă.

ANSA urmează să prezinte concluziile finale în cel mult zece zile, după ce va primi rezultatele probelor de laborator. Responsabilii vor examina istoricul achiziționării produselor alimentare începând cu 1 ianuarie curent. Deocamdată, nimeni nu a fost sancționat pe acest caz, din lipsă de probe care ar demonstra încălcările.

În urma semnalelor parvenite la Președinție, cei de la ANSA spun că s-au autosesizat și au inițiat controale la instituțiile de învățământ general din Chișinău și din alte localități ale republicii.

Concomitent, la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră, loturile de produse alimentare importate sunt supuse unui control mai minuțios. Inspectorii ANSA efectuează verificări și la depozitele furnizorilor de produse.

„În funcție de situația atestată în blocul alimentar, instituțiile sunt supuse inspecției și controlului oficial de circa două ori pe an. Numai în semestrul I al anului 2019 au fost efectuate 1.536 de controale pentru stabilirea situației sanitare-tehnice, dotarea cu utilaj și corectitudinea achiziționării produselor alimentare. Ca urmare a acestor controale, au fost întocmite 44 de procese-verbale și emise 360 de prescripții. Neregulile depistate se referă la expirarea termenului de valabilitate, prezența produselor neconforme, ambalajului deteriorat, nerespectarea condițiilor de păstrare a alimentelor etc.”, a adăugat Ion Toma.

Prezentă la conferință a fost și Ala Revenco, președinta AO „Părinți Solidari”. Aceasta a menționat că problema alimentației în școli și grădinițe nu trebuie pasată de la o instituție la alta, ci soluționată prin consolidarea eforturilor tuturor instituțiilor din domeniu și prin colaborarea cu părinții. Ala Revenco s-a arătat nemulțumită de faptul că, din 2016, când a fost făcut public „scandalul produselor alterate”, problema încă nu a fost rezolvată.

„Propunem o serie de soluții, printre care unificarea caietelor de sarcini și existența unui sistem de control al părinților. Dacă autoritățile publice locale nu reușesc sau nu sunt capabile, un grup de părinți bine instruit ar putea, voluntar, să meargă periodic în orice instituție și să efectueze controale, măsură care ar asigura o alimentație mai bună.

Domeniul alimentației în școli necesită, la fel, atenție. În școli există combinatele alimentare care nu au niciun fel de transparență. Se tot vorbește despre catering în grădiniță. Credem că aceasta nu este o soluție, pentru că ar presupune lipsă de transparență. În plus, vom suporta costuri adiționale. Problema lipsei bucătarilor poate fi soluționată prin mărirea salariului”, a spus Ala Revenco.

Menționăm că, pe data de 5 august curent, pe site-ul Președinției a fost publicat un comunicat în care era menționat că fosta directoare a grădiniței nr.177 din sectorul Ciocana, Chișinău, s-a prezentat la Președinție. Aceasta a povestit că a fost concediată pentru că a încercat să se opună modului în care Direcția educație Ciocana organizează achizițiile de produse alimentare pentru hrana copiilor în grădinițe.

Fosta directoare a prezentat și imagini cu produsele alimentare care ar fi ajuns în instituție (pește infestat cu viermi, carne de curcan (Ucraina) în stare avansată de alterare, pâine cu păcură și elemente metalice etc.).

Amintim că directoarea Grădiniței nr. 177 din Chișinău a fost demisă, după ce raportul Centrului psiho-socio-pedagogic a scos la iveală faptul că, în instituția respectivă, copiii sunt supuși violenței fizice și psihologice.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.