Anna Smolnițchi: Această experiență ne-a determinat să ne protejăm, pentru că vrem copii PLANIFICAȚI și SĂNĂTOȘI
Siguranța familiei

Anna Smolnițchi: Această experiență ne-a determinat să ne protejăm, pentru că vrem copii PLANIFICAȚI și SĂNĂTOȘI

Metodele de contracepție tradiționale funcționează, dar nu întotdeauna. Acestea sunt asemenea unor legi nescrise care nu țin cont de dorința noastră de a concepe sau nu un copil. Vrem să nu fim surprinși de cele două liniuțe pe testul de sarcină? Atunci nu trebuie să ne asumăm riscuri, considerând că știm toate mecanismele de funcționare ale organismului nostru.

Anna Smolnițchi, jurnalistă și mamă a doi copii, a acceptat să ne povestească ce înseamnă să rămâi însărcinată la circa două luni după o naștere prin cezariană și la ce riscuri te expui atunci când folosești metode de contracepție tradiționale:

„Să avem mulți copii este o dorință pe care am împărtășit-o dintotdeauna cu soțul meu. Când am devenit părinți, pentru prima dată, am fost cuprinși de o euforie care nu poate fi descrisă în cuvinte. Fetița noastră, Emma, este un copil dulce și cuminte, pe care colicii și alte stări care, de regulă, te țin treaz noaptea, au ocolit-o.

Totuși, eram deciși. Ne doream o pauză de vreun an până la conceperea celui de-al doilea copil. În plus, din punct de vedere medical, eram obligată să respect această interdicție. Eu eram după o sarcină cu preeclampsie și naștere prin cezariană.

Surpriză majoră după două luni de la naștere. Am rămas, din nou, însărcinată. Și până astăzi îmi amintesc fiecare detaliu al discuției cu o prietenă de-a mea, când s-au spulberat toate teoriile pe care le știam despre menstruație și act sexual întrerupt.

Mă întâlnisem cu ea în oraș. Îi împărtășeam experiența de la naștere, îi spuneam cât de excelent mă simt. Până și menstruația îmi revenise, îi povesteam eu entuziasmată. Îi ziceam că m-am restabilit rapid după cezariană, apoi, printre altele, am menționat că întârzie menstruația. Prietena m-a felicitat, sugerându-mi că aș fi însărcinată. Știam că este imposibil, din moment ce în perioada menstruației (ceea ce credeam eu că mi-a venit) este eliberat ovulul, respectiv nu există risc de sarcină.

Totuși, felicitările prietenei nu îmi mai ieșeau din cap, așa că am decis să fac un test de sarcină. Primul test mi-a arătat rezultat pozitiv. Mi-am zis că ar putea fi o greșeală, de aceea am repetat testul. A doua încercare – din nou rezultat pozitiv. Atunci mi-am spus: „Asta e, sunt însărcinată!”. Plângeam de bucurie, eram emoționați și eu, și soțul, chiar dacă medicul ne-a avertizat despre pauza de cel puțin un an. Sincer, amândoi nu ne puteam explica în ce moment am rămas însărcinată. Metodele de contracepție tradiționale, pe care le aplicam până atunci, niciodată nu au dat greș.

Până a ajunge la medic, am decis să citesc pe internet despre pericolele unei sarcini la scurt timp după cezariană. M-am panicat… chiar nu mai aveam răbdare să ajung la ginecologul-obstetrician. Ruptură uterină, riscul de a deceda mama sau copilul, recomandarea medicilor din străinătate de a face avort ca să nu fie pusă în pericol viața copilului sau a mamei – despre toate am citit.

Și iată-mă la consultație. Nu voi uita niciodată fața medicului atunci când am pus ecografia pe masa lui și i-am spus „Vreau să ne ajutați”. S-a uitat la bebelușul meu, apoi la mine și mi-a zis: „O să naștem. Va fi bine”.

Recunosc, a fost o experiență diferită de prima sarcină. Monitorizare permanentă, medicamente împotriva tensiunii arteriale înalte, interdicția de a face sport și alte restricții. Dacă aș fi știut că astfel se va întâmpla, nu aș fi mers la acest risc. Trăiam cu frică și fiecare ultrasonografie începea cu întrebările „Cum arată cicatricea de pe uter? S-a mai subțiat? Câți milimetri are acum?”. Nu mai spun că mă întrista perspectiva de a naște, din nou, prin cezariană.

Ginecologii de la policlinică mi-au pus eticheta „grup de risc” și îmi cereau să nu ridic nimic greu, îmi recomandau să stau cât mai mult în pat, să mă odihnesc. Ei hai, misiune imposibilă. Aveam un bebeluș de câteva luni, pe care îl luam peste tot, care adora să stea în brațele mele și care mai târziu învăța să meargă, apoi se bucura nespus de mult când mergeam la terenurile de joc.

În ultima călătorie, când eram în 5 luni de sarcină, am coborât din avion ajutată de medici și am ajuns la spital cu ambulanța. Îmi alăptam fetița pe durata întregului zbor, uterul se contracta, de aici și durerile insuportabile în abdomen. Aveam senzația că ceva îmi oprește respirația. Medicii italieni se uitau la mine ca la o nebună și mă mustrau cu tact pentru că am urcat în avion, având o cicatrice pe uter. Nu s-au abținut de la a-mi ține lecții despre pericolele pe care le presupune sarcina la scurt timp după nașterea prin cezariană. „Nu se poate așa ceva, e periculos, trebuie să stați cât mai mult în pat. Medicul v-a permis să mergeți în această călătorie?”

Mmm… dar trebuia să întreb?

În fine, astăzi sunt o femeie împlinită care se bucură din plin de maternitate. Dar nu pot să neg că această „adrenalină” m-a făcut să învăț niște lecții, pe care le împărtășesc cu toți cei care îmi citesc experiența:

1. Discutați pe îndelete cu medicul obstetrician care v-a asistat nașterea, mai ales nașterea prin cezariană. Interesați-vă care e starea corpului vostru, cum a reacționat el la naștere, ce se întâmplă dacă rămâi însărcinată mai repede decât e permis. Cum a fost în cazul meu? După controlul medical de rutină, la câteva săptămâni după prima naștere, l-am întrebat în fugă, fiind cu piciorul peste pragul cabinetului său, peste cât timp se poate să concep următorul copil. El mi-a răspuns că peste cel puțin un an. Noi nu am discutat despre riscuri. Dar ele există! Cicatricea se subțiază sub influența greutății corpului fătului, poate să cedeze, să provoace hemoragie, eventual moartea fătului sau a mamei. Acest termen de cel puțin un an nu este un moft al cuiva. Chiar ar fi bine să-l respectăm. Eu am avut noroc, altcineva ar putea să nu-l aibă.

2. Alegeți metode de contracepție moderne. Această experiență ne-a determinat să ne protejăm, pentru că vrem copii PLANIFICAȚI și SĂNĂTOȘI! Vrem să-i planificăm așa cum am procedat cu primul copil, când am făcut controale medicale, administram acid folic etc. Îmi sună în cap și astăzi vocea unei cunoștințe care mi s-a destăinuit despre tragedia trăită acum câțiva ani. Mama era infectată cu un virus, transmis pe cale sexuală. A purtat copilul nouă luni, l-a născut, dar acesta a murit după câteva ore. Virusul i-a afectat creierul. Așa că, nu uitați, prezervativul vă protejează nu doar de sarcini nedorite, ci și de infecțiile cu transmitere sexuală. Dragi părinți și viitori părinți, planificați-vă copiii, interesați-vă despre starea voastră de sănătate, mergeți periodic la medic. Cel mai important, planificați împreună, pregătiți-vă împreună, inclusiv consumați vitamine și puneți capac tuturor viciilor. O cunoștință de-a mea aștepta cu sufletul la gură nașterea ca să se convingă că are un copil perfect sănătos, căci fuma din adolescență.

3. Actul sexual întrerupt și metoda calendarului nu sunt metode de contracepție de încredere! Știu că mulți tineri aplică actul sexual întrerupt, cu gândul că-și cunosc suficient de bine corpul. După naștere, actul sexual întrerupt chiar nu e o metodă sigură de contracepție, deoarece organismul femeii este mai fertil decât oricând.

4. Informați-vă de la medicul obstetrician, și nu de pe forumuri. Nu înseamnă să nu citiți informațiile de pe internet, ci să vă asigurați că ele sunt veridice. Nu voi uita când citeam pe forumuri comentarii la întrebările despre sarcina timpurie după cezariană: „Tu ești nebună? Tu vrei să naști? Cu cine îți vei lăsa copilul?”. Chiar ajunsesem într-un moment când mă măcina gândul că aș putea să mor. Mi-am scris povestea, anonim, și într-un grup pentru mame, voiam să aflu dacă ele au trăit o asemenea experiență. Majoritatea m-a încurajat, doar că ele vorbeau de un termen de 6-7 luni, nicidecum de 2 luni, ca în cazul meu.

5. Dacă facem abstracție de această experiență stresantă, ne simțim binecuvântați și ne bucurăm de fiicele noastre. În sarcină eram atât de fericită, chiar dacă mulți îmi spuneau că îmi va fi greu, că nu mă voi descurca, că voi avea nevoie de vreo 10 ajutoare. Fericirea mea a devenit și mai mare după ce am născut natural. Atunci când vorbesc despre naștere, îmi este cald și bine, nu mai simt durerea, de parcă am trecut prin 1.000 de probe de foc, pentru ca, în final, să ajung să simt unul dintre cele mai sublime sentimente pe care le poate simți o femeie. Fiecare obiect îmi amintește de ziua în care am născut-o pe fetița mea de la care nu îmi pot lua ochii. După o săptămână, când am dat de pijamaua în care eram îmbrăcată în sala de naștere, am început să plâng, atât de cald mi s-a făcut, m-a cuprins un sentiment de nostalgie, de parcă trăisem din nou acea naștere. Eram acolo, în travaliu, privind peste geam la cerul senin și la copacii îmbrăcați în auriu, cântându-i fetiței mele: „Vino,vino, printre flori. Nu te teme să cobori. Ziua senină, de flori e plină. Vino la mine, Mia…”.

La cezariană m-am simțit ca o valiză din care a fost scos un copil, am rămas cu un soi de neîmplinire. După nașterea naturală, m-am simțit mamă în deplinul sens al cuvântului, aveam senzația că eu m-aș fi renăscut, am trăit un sentiment unic de purificare”. 

Ce recomandă Dr. Maxim Calaraș, medic ginecolog-obstetrician?

Uneori, în timpul ovulației, apare o sângerare uterină (sângerare de ovulație) pe care multe femei o percep ca un început de menstruație și întrețin relații sexuale neprotejate în această perioadă. De fapt, ele întrețin relații sexuale într-o perioadă fertilă, nicidecum în menstruație (când ovulul nu este prezent la această fază a ciclului menstrual și endometrul nu este capabil să „îngrijească” embrionul, pentru că el s-a descuamat).

Este greșit să credem că orice eliminare de sânge din vagin este menstruație. Cât ține de lăuze, menstruația apare, de regulă, după a 45-a – 56-a zi după naștere. În timpul unei menstruații este imposibil să concepi o sarcină.

Soluția este să vă protejați pentru a evita sarcinile nedorite sau riscurile! După ce se termină lăuzia, folosiți metodele de contracepție moderne chiar de la primul act sexual, dacă nu aveți un plan de concepere imediat următoare a sarcinii.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.