Angela Sobol, femeia care a lansat prima afacere cu fulgi de cereale din Republica Moldova
Bebeluș

Angela Sobol, femeia care a lansat prima afacere cu fulgi de cereale din Republica Moldova

By 24/06/2016 mai 26th, 2020 No Comments

Este mamă, soție și femeie de afaceri în același timp. A reușit să pună pe picioare prima afacere specializată în producerea și comercializarea fulgilor de cereale din Republica Moldova – brandul „Ronți”, deși pentru asta a trebuit să cunoască piedicile sistemului birocratic din țara noastră. Vorbim despre Angela Sobol, specialistă în marketing și o mamă care a decis să facă o schimbare în alimentația copiilor.

Ideea de a lansa o asemenea afacere i-a venit în primele luni după naștere. Când a început să diversifice meniul copilului său, și-a dat seama că nu are cu ce să-l hrănească. În majoritatea farmaciilor și magazinelor erau comercializate gustări extrem de dulci pentru copii.

„Eram nevoită să fierb adăugător hrișcă sau orez, ca să combin produsele să nu fie atât de dulci”, spune Angela într-un interviu acordat portalului Suntparinte.md.

13515305_1122961161096373_1684713498_n

În anul 2014, Angela a câștigat un grant în valoare de 15 mii de euro, în cadrul programului „Poduri de încredere peste Nistru”, finanțat de Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„Când a apărut această oportunitate, am decis că o să fac cereale pentru copii. Pe lângă faptul că sunt sănătoase, acestea ușurează munca de dimineață a părinților, astfel încât micul dejun e gata în doar câteva minute. Eram sceptică, nu credeam că mă voi regăsi printre câștigători. Din fericire, am ajuns în finala concursului și am fost unul dintre cei 10 beneficiari ai programului”, își amintește ea.

Ce a urmat a fost mult mai greu: obținerea diferitor autorizații, găsirea utilajului, a încăperii – proceduri care au frânat dezvoltarea afacerii. Cu toate acestea, Angela Sobol nu a lăsat mâinile în jos, ci a continuat să lucreze. În septembrie 2015, afacerea a fost oficial botezată „Ronți”. Atunci a început marea aventură, plină de provocări.

„În timp ce legănam copilul, combinam tot felul de cuvinte pentru denumirea noilor produse pentru copii. Scriam, tăiam. Inițial, mă gândeam la „Ronț-Cronț”, dar era prea lung și complicat pentru copii. Aveam nevoie de un cuvânt fin. După multe încercări a apărut „Ronți”, care este inclusiv o ocazie ca picii să pronunțe litera „r”, o consoană problematică”, povestește Angela.

10274092_1670867089827868_2961576813249703446_n

De mare folos i-au fost cunoștințele în marketing:

„Profesia mea e arta de a vinde și mă bucur că mă ajută în dezvoltarea afacerii. Soțul e primul meu mentor și mă susține mult. Seara, obișnuim să ne întâlnim și să discutăm. Practic, afacerea e în mâinile noastre. Copilul meu adoră fulgii de cereale și eu mă bucur că îi ofer produse sănătoase”.

În prezent, Angela Sobol se consideră o femeie împlinită, deși, spune ea, mai trebuie să muncească mult pentru ca afacerea să devină una de succes. Faptul că produsele pe care le face sunt 100% sănătoase o face să creadă că va reuși.

Sediul întreprinderii se află în satul Vărvăreuca, raionul Florești, unde activează patru angajați. Procesul de producere și ambalare a cerealelor este automatizat și doar trebuie să fie supravegheat. În cazul dat, intervenția personalului e minimă, de aceea nu există riscul unor erori umane.

Marca comercială „Ronți” oferă consumatorilor patru tipuri de produse: fulgi de cereale dulci (cu făină de porumb și făină de grâu; conțin 15 grame de zahăr la 1 kg de făină), fulgi de cereale fără gluten (doar din făină de porumb), fulgi de cereale cu cacao și fulgi de cereale fără zahăr. 

„Sunt cu inima împăcată că vând produse de calitate, care nu conțin coloranți, aromatizatori sau glutamat. Copilul va obține energie din produse naturale”.

„Ronți” a ajuns în mai multe magazine din capitală și din țară. Fulgii de cereale pot fi găsiți în câteva rețele de supermarketuri din capitală și în magazinele din centrele raionale.

13510886_1120797414646081_9026027976803393437_n

Tânăra antreprenoare recunoaște că o problemă actuală este faptul că părinții își hrănesc copiii, de la o vârstă fragedă, cu diverse produse care conțin zahăr. Totuși, spune că nu va încălca principiile pe care le promovează.

„Sunt contactată de companii care distribuie aditivi alimentari și îmi sugerează să îi adaug, pentru a face fulgii mai colorați, mai dulci și mai atractivi pentru copii, dar eu refuz, pentru că acești aditivi reprezintă un risc pentru sănătatea copiilor. Cu regret, produsele fără zahăr sau cu o cantitate mică sunt mai greu acceptate de copii. Să mănânci sănătos și corect nu e atât de scump. Trebuie doar să ținem cont de limita admisibilă. Mi-ar plăcea să existe în piețe și în magazine câte un aparat pentru verificarea concentrației de nitrați din produse”.

„Ronți” se bucură deja de clienți fideli. Angela Sobol intenționează să diversifice linia de produse și chiar să exporte cerealele. E conștientă de drumul anevoios pe care trebuie să-l parcurgă, dar faptul că va reuși să aducă pe mesele copiilor produse sănătoase o face să nu-și piardă speranța și motivația.

Sursa foto: arhiva personală; Fulgi de Cereale RONȚI via Facebook 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.