Angajații din blocurile alimentare ale grădinițelor din Chișinău vor primi ajutor în mărimea unui salariu
Știri

Angajații din blocurile alimentare ale grădinițelor din Chișinău vor primi ajutor în mărimea unui salariu

Sursa foto: Suntparinte.md

Personalul care activează în blocurile alimentare ale instituțiilor de educație timpurie din capitală (creșe și grădinițe) vor beneficia de ajutor material în mărimea unui salariu de funcție. Este vorba despre bucătarii-șefi și bucătarii auxiliari, persoanele care spală vesela și magazionerii. Proiectul de decizie a fost aprobat cu 44 de voturi, la ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Suma cheltuielilor pentru acordarea ajutorului anunțat este de 1,85 milioane de lei și va fi acoperită din economiile Direcției generale educație, tineret și sport, la capitolul „Serviciul datoriei”.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a menționat că vârsta medie a personalului de la blocurile alimentare din instituțiile preșcolare din capitală este de 57-65 de ani și că, în ultimii ani, sistemul educațional se confruntă cu o criză de angajați la acest capitol.

În plus, posturile declarate vacante nu mai sunt ocupate din cauza salariului neatractiv raportat la volumul intens de muncă. Personalul activează în condiții nocive pentru sănătate: programul de activitate începe la ora 6:00, ridică greutăți până la o tonă de produse alimentare săptămânal etc.

Ajutorul material va fi achitat în baza cererii scrise de către angajați, cu excepția persoanelor cărora le-au fost aplicate sancțiuni disciplinare. În prezent, salariul lunar brut al magazionerului constituie 2.322 de lei; al bucătarului – 3.096 de lei; al bucătarului auxiliar – circa 2.000 de lei.

În blocurile alimentare din instituțiile de educație timpurie din orașul Chișinău sunt prevăzute 585,5 unități de personal, dintre care sunt acoperite 486 de unități. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.