Amenzi de până la 5.000 de lei sau muncă neremunerată pentru cei care colectează taxe ilegale în școli și grădinițe
Știri

Amenzi de până la 5.000 de lei sau muncă neremunerată pentru cei care colectează taxe ilegale în școli și grădinițe

Sursa foto: dcfpi.org

Persoanele care vor colecta taxe informale în școli, grădinițe și alte instituții de învățământ vor fi sancționate cu amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore. Prevederea se va regăsi în Codul contravențional al Republicii Moldova, după ce o Hotărâre în acest sens a fost aprobată azi de Guvern.

Conform documentului, urmează să fie modificat articolul 315 din Codul contravențional care se referă la primirea recompensei nelegitime sau a folosului material. Astfel, noul articol din Codul contravențional va include atât luarea recompensei nelegitime și a folosului material, cât și oferirea și organizarea colectării acestora, personal sau prin mijlocitor.

Prevederile se referă la următoarele domenii de activitate: învățământ, comerț, alimentație publică, transport, deservire socială, servicii de întreținere, medicale sau de altă natură, în cazul în care este vorba despre lucrări și servicii ce țin de obligațiile de serviciu ale salariatului.

Autorii proiectului susțin că modificarea propusă are scopul de a diminua și eradica fenomenul taxelor informale din domeniul învățământului, în condițiile în care învățământul în țara noastră este gratuit:

„Sunt percepute taxe pentru: înmatricularea în instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat; fondul clasei și fondul instituției de învățământ; asigurarea cu manuale de alternativă; prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii; consultații academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățământ; organizarea activităților extrașcolare etc. sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora”.

Mai mult, practicile de colectare a taxelor informale afectează procesul de evaluare a performanțelor școlare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale și a altor beneficii determină, obligă sau constrânge cadrele didactice să aibă o atitudine preferențială față de copiii ai căror părinți achită asemenea beneficii.

În prezent, Codul contravențional al Republicii Moldova prevede sancțiuni de la 3.000 la 15 000 de lei doar pentru primirea recompensei nelegitime sau a folosului material, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcţii pe un termen de la 3 luni la un an.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.