„Am înțeles că o dizabilitate nu trebuie să ne traumatizeze”. Flashmob în Chișinău, de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down
Știri

„Am înțeles că o dizabilitate nu trebuie să ne traumatizeze”. Flashmob în Chișinău, de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down

Au reprezentat Soarele formând un cerc uman și au informat trecătorii despre Sindromul Down. Astfel au marcat Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down mai mulți părinți împreună cu copiii lor, reprezentanți ai poliției și ai administrației publice locale. Cu toții s-au adunat ca să transmită mesajul că persoanele care s-au născut cu această afecțiune sunt „Un soare printre noi”, după cum și sunt numiți acești copii – copiii Soarelui. 

Vera Suhari a venit la flashmob împreună cu băiețelul ei, Matei, care va împlini în curând cinci ani. Mama povestește că a aflat despre diagnosticul copilului cu doar o zi înainte de naștere. Locuia cu întreaga familie – soțul și cele patru fete – la Florești. Toate ecografiile pe care le-a efectuat la maternitatea din Bălți indicau faptul că fătul este sănătos.

După zece zile de la naștere, părinții au aflat că Matei suferă de osteomielită, o infecție localizată la nivelul osului. Din acest motiv, Matei a suportat o intervenție chirurgicală la picior. Ulterior, a fost operat la inimă.

„Matei ne-a unit. Fetele mai mari s-au mobilizat și au cumpărat o cameră la Chișinău, ca să putem merge la centrele specializate pentru a face proceduri”, povestește Vera Suhari.

Nu și-au pierdut speranța, au mers la tot felul de proceduri și rezultatele nu au întârziat să apară. La trei ani, Matei a făcut primii pași. Acum e un copil activ care explorează fiecare metru pătrat. Când l-am întâlnit astăzi, era fericit că poate alerga pe tot teritoriul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare”.

„Am depășit toate greutățile. Mergem la Centrul „Tony Hawks”, unde Matei este încântat de terapia prin muzică. Cântă pe silabe și îi place să descopere sunetele pianului. Mănâncă de sine stătător, se implică în treburile casnice și socializează cu copiii. În aprilie intenționăm să-l înscriem la o grădiniță de masă, doar că deocamdată nu am obținut viza de reședință în Chișinău”, mai spune Vera Suhari.

La eveniment am întâlnit-o și pe Oxana Leca, o mămică din Orhei pe care am cunoscut-o la Dezbaterea publică „Ne educăm la fel fetele și băieții. Împărțim egal sarcinile casnice”, organizată de platforma noastră. Și atunci Oxana Leca a venit împreună cu fetița ei, Alexandra, care acum are doi ani.

Mama își amintește că i-a fost greu să accepte că va avea un copil cu Sindrom Down, mai ales că primul ei copil s-a născut sănătos. Nu știa nimic despre această afecțiune și nici nu întâlnise la apropiați asemenea copii:

„A fost un stres de lungă durată. Acum zâmbim, pentru că am înțeles că o dizabilitate nu trebuie să ne traumatizeze; din contra, să ne acceptăm copiii și să-i iubim. După ce m-am informat despre această afecțiune, am început să le povestesc și rudelor, și prietenelor că Sindromul Down nu e o boală gravă, că nu e contagioasă și că vreau să mă integrez și eu ca părinte. Acești copii sunt liniștiți, iubitori și veseli”.

Cel mai bun terapeut îi este fratele, de patru ani. Fac împreună toate activitățile, iată de ce mama le spune că sunt Formația „Fulger”. Oxana Leca este decisă să-și înscrie fetița la o grădiniță de masă, pentru a-i permite să interacționeze și să socializeze cu toți copiii.

Flashmobul de astăzi a fost organizat de AO „Sunshine”, asociație care sprijină persoanele diagnosticate cu Sindrom Down și părinții acestora, prin acordarea serviciilor specializate de abilitare și reabilitare, menite să ajute beneficiarii în dezvoltarea globală: fizică, psihică și socială.

Tot astăzi, la inițiativa Asociației, pe gardul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare au fost amplasate mai multe fotografii în care apar copiii cu Sindrom Down, însoțiți de familie sau prieteni.

„Această expoziție o completează pe cea prezentată la Sala cu Orgă, pe care o puteți vedea până la 23 martie curent. Mulțumim echipei companiei „Acrilat”, în frunte cu Oleg Martînov, care, pentru al doilea an consecutiv, și-a asumat cheltuielile pentru realizarea expoziției. Noi credem că doar dacă vom informa societatea, prin tot felul de acțiuni de sensibilizare, vom distruge toate barierele care stau în calea copiilor noștri”, a menționat președinta Asociației, Ala Burlaca. 

Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului susține că intenționează să ofere Asociației un spațiu care va fi utilizat drept centru pentru copiii și adulții diagnosticați cu Sindrom Down.

„Acest eveniment nu putea să treacă neobservat de Direcția municipală, pentru că acești copii sunt în vizorul Direcției, majoritatea părinților fiind angajați în calitate de asistenți personali. Avem o colaborare frumoasă cu această asociație și un acord de parteneriat. Vrem să le punem la dispoziție un spațiu pentru a deschide un centru destinat persoanelor cu Sindrom Down.

Sperăm că acest centru va fi nu doar un loc confortabil pentru copii, ci și un refugiu pentru părinți, unde ei vor putea comunica și primi asistență psihologică. Fiecare copil trebuie să aibă un loc sub soare. Acești copii sunt atât de dulci și calzi, e o crimă să-i marginalizăm sau să-i stigmatizăm”, a declarat șefa Direcției, Lucia Caciuc.

Suntparinte.md menționează că, anual, pe data de 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down. În această zi sunt organizate activități și evenimente menite să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare privind Sindromul Down și modul în care persoanele cu Sindrom Down își asumă un rol vital în viața proprie și a comunităților în care trăiesc.

Mai multe fotografii de la flashmob vedeți în continuare:

Acest articol a fost realizat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al SDC.

Fotografiile au fost realizate de Leonid Bzovîi 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.