Am fost diagnosticată cu COVID-19. Ar trebui să renunț la alăptare sau să-i pun copilului mască?
Bebeluș

Am fost diagnosticată cu COVID-19. Ar trebui să renunț la alăptare sau să-i pun copilului mască?

Sursa foto: nytimes.com

Femeile care prezintă suspiciuni sau sunt diagnosticate cu COVID-19, dar alăptează, nu trebuie să fie separate de nou-născuții lor, deoarece nu există dovezi care să demonstreze că virusurile respiratorii, inclusiv noul tip de coronavirus, pot fi transmise prin laptele matern. Mama poate continua alăptarea dacă se simte bine și respectă o serie de măsuri de precauție.

Informațiile au fost oferite în cadrul seminarului „Alăptarea naturală și îngrijirile neonatale în perioada epidemiei cu COVID-19”, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, UNICEF și Proiectul „Mămica Alăptează”.

Olga Gutium, expertă OMS pe întrebările despre alăptare și cofondatoarea proiectului „Mămica Alăptează”, susține că, potrivit studiilor internaționale, noul tip de coronavirus nu a fost detectat în laptele matern. Acesta se transmite doar prin aero-picături (secreții nazofaringiene) și contact direct sau habitual (prin mâini şi obiecte contaminate cu secreții infectate).

Mai mult, laptele matern conține toate elementele nutritive de care are nevoie copilul pentru o dezvoltare sănătoasă, acesta este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de boli.


Pentru a evita transmiterea infecției în urma contactului apropiat cu nou-născutul, mama va respecta următoarele reguli:

„Dacă mama se simte suficient de bine pentru a alăpta, trebuie să poarte o mască atunci când se află lângă copil (inclusiv în timpul alăptării), să se spele pe mâini înainte și după alăptare și să curețe/să dezinfecteze suprafețele contaminate”, a menționat Tatiana Carauș, medic pediatru-neonatolog la Institutul Mamei și Copilului.

„În perioada de tratament, mama și copilul nu se vor afla la domiciliu, ci vor fi transferați în staționar”, a adăugat medicul.

Mamele și sugarii pot sta împreună și exersa contactul piele-piele, în același salon. Astfel, vor evita perturbarea procesului de alăptare, care trebuie să aibă loc cât mai des și la cererea copilului.

Medicul atenționează părinții – să nu pună mască sugarilor și niciun alt obiect în jurul nasului și gurii, pentru că există riscul de a sufoca nou-născutul.


Un alt aspect important este menținerea sănătății emoționale a mamei. Alina Șmurun, cofondatoarea proiectului Mămica Alăptează și președinta Asociației Naționale pentru Susținerea Alăptării, spune că emoțiile negative îngreunează capacitatea sistemului imunitar de a se proteja de boli:

„Instabilitatea stării emoționale a mamei crește riscul de îmbolnăvire. Starea emoțională a mamei influențează starea emoțională a copilului, de aceea trebuie să ne păstrăm calmul, să evităm stresul și informațiile negative, pentru a ne fi sănătoși copiii”.

Dacă o mamă este prea bolnavă pentru a alăpta, ea va fi încurajată să stoarcă laptele care poate fi administrat copilului într-o ceașcă curată și/sau lingură – în timp ce poartă o mască, spălându-se pe mâini înainte și după contactul cu copilul și curățând/dezinfectând suprafețele contaminate.

Lucrătorii medicali trebuie să ofere consiliere pentru alăptare, sprijin psihologic de bază și asistență practică.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.