Skip to content Skip to footer

„Am depistat cancerul de col uterin când eram cea mai fericită și planificam primul copil”

În Republica Moldova, o femeie este diagnosticată zilnic cu cancer de col uterin, în timp ce la fiecare trei zile una moare, deoarece ajunge prea târziu la medic. Cancerul de col uterin nu ține cont de statut social, mediu de trai sau etnie, iată de ce toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani trebuie să meargă la medicul de familie și să efectueze testul citologic o dată la 3 ani. 

Victoria Condrat este una dintre femeile care au învins această maladie. A depistat-o întâmplător, în timpul unui control medical, atunci când se pregătea să conceapă un copil:

„Eu nu eram femeia care să meargă regulat la medicul ginecolog și să facă testele. Mi se părea că sunt invincibilă, că voi trăi veșnic sănătoasă. Mi-a fost greu să accept diagnosticul. Am avut nevoie de foarte multă susținere din partea tuturor, ca să fac față provocării, diagnosticului și tratamentului care nu a fost deloc ușor”.

A trecut aproape un an de când Victoria a devenit o învingătoare. Se consideră norocoasă pentru că a depistat la timp celulele anormale de la nivelul colului uterin și că trăiește:

 

„Acest diagnostic m-a învățat multe lecții. Mulțumesc oamenilor care mi-au arătat dragoste și susținere. Singură nu știu dacă aș fi făcut față. Le recomand tuturor femeilor să meargă la medic, pentru că această boală poate fi prevenită. Singurul meu regret e că nu am mers la timp la ginecolog, ca să-mi păstrez fertilitatea. Se mai putea face ceva. Dacă vă iubiți femeile din jurul vostru, cel mai de preț lucru pe care-l puteți face acum este grija. Încurajați-le să facă testul citologic sau mergeți cu ele la medic, dacă e nevoie”.

Doar 41% dintre femeile din Moldova au efectuat testul citologic 

La nivel global, cancerul de col uterin este al treilea tip de cancer întâlnit cel mai des la femei, înregistrând peste jumătate de milion de cazuri noi și 275 000 de decese în fiecare an.

„În Europa de Est și Asia Centrală, numărul cazurilor de diagnostic și de mortalitate prin cancer de col uterin este de 10 ori mai mare decât în Europa de Vest. Și în Moldova situația este similară. Putem să ajungem, cu siguranță, la zero cazuri de decese. Vreau să îndemn toți partenerii – comunitatea medicală, societatea civilă, partenerii de dezvoltare, autoritățile locale, mass-media, sectorul privat – să ni se alăture acestei campanii, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare femeie din Moldova”, a menționat reprezentanta adjunctă UNFPA Moldova, Natalia Plugaru.

Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în țările cu venituri joase și medii, care nu dispun de programe de prevenire a cancerului de col uterin. Țara noastră însă dispune de programe de screening al populației pentru depistarea precoce a maladiilor oncologice, de personal medical instruit, precum și de serviciu colposcopic.

Totuși, Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată statistici alarmante. În țara noastră, 59% dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, precum și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul.

„Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

În acest context, astăzi a fost lansată Campania „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”, care se va desfășura până pe data de 31 martie și va include mai multe acțiuni de informare și sensibilizare pentru întreaga populație. În premieră, a fost lansat și site-ul specializat dedicat prevenirii cancerului de col uterin www.paptest.md.

„Vreau să vorbesc nu doar în calitate de ministră, ci și în calitate de femeie, de mamă, de soră. Această formă a cancerului poate fi prevenită dacă toate femeile vor face testul citologic la fiecare trei ani, iar fetele vor fi vaccinate împotriva virusului HPV începând cu vârsta de 10 ani. Îndemn pe fiecare să se implice, să sensibilizeze femeile dragi din viața lor ca să meargă la medicul de familie, să facă testul citologic”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Campania este organizată în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCPA) și alți parteneri.

Valeriu Sava, coordonatorul național al programului Sănătate al Biroului de Cooperare al Elveției, a îndemnat toți bărbații să încurajeze soțiile, prietenele, surorile și toate femeile dragi să se adreseze la medicul de familie și la ginecolog pentru a preveni cancerul de col uterin:

 

„Experiența internațională demonstrează că este posibil ca această maladie să poată fi prevenită și tratată, dacă ne adresăm la timp și folosim aceste servicii pe care sistemul medical le oferă, inclusiv prin contribuția Agenției Elvețiene și altor parteneri de dezvoltare”. 

 

suntparinte.md menționează că testul citologic (Pap-test) efectuat la fiecare 3 ani și vaccinarea contra HPV în adolescență asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin. Testul citologic este gratuit în țara noastră, inclusiv pentru persoanele fără asigurare medicală.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.