Util pentru părinți

„Am dat peste cap multe mituri”. Comunitatea „Meniuri sănătoase pentru copii” a împlinit un an de la fondare

Postat de martie 15, 2018 No Comments

De un an, își hrănesc copiii mai sănătos, mai corect și își împărtășesc experiențele. Vorbim despre mamele din comunitatea „Meniuri sănătoase pentru copii”, care au marcat, într-un local din Chișinău, un an de la fondarea acestui grup. Într-un singur an, comunitatea a adunat peste 38 000 de membre, mame și femei dornice să discute despre diversificare și alimentația corectă a celor mici.

Cele care au dat viață grupului în care domnește sănătatea sunt Lilia Levco și Polina Panainte – administratoarele comunității. 

„Mi-a venit ideea când am început să diversific alimentația fetiței. În Republica Moldova se simțea lipsa de informații legate de acest subiect. Am aderat la două grupuri de diversificare din România și am înțeles că ceea ce se promovează la noi e total diferit. De acolo am aflat că există recomandări internaționale la acest capitol, că există diversificare clasică și naturală, precum și multe alte informații utile. Eram un pic șocată de abordările atât de diferite. Mereu îmi spuneam că este necesar să existe un asemenea grup în Republica Moldova. Mult timp am discutat acest subiect cu Polina, ca la 13 martie, 2017 să îl fondăm și să începem „nebunia”. Este nebunie, deoarece am dat peste cap multe mituri și multe stereotipuri. Niciodată nu m-am gândit că grupul va avea așa succes”, ne-a povestit Lilia Levco.

La un an de activitate, administratoarele au făcut totalurile. Ce-i drept, au reușit să obțină mult mai multe decât și-au propus inițial. Grupul a crescut repede și a devenit o comunitate vie, o comunitate de părinți curioși și dornici de a învăța și de a-și împărtăși experiențele, după cum susține Polina Panainte:

„Interesul mare pentru subiectul alimentației copiilor mici ne-a pus în fața unui grup de zeci de mii de persoane cu exigențe mari. A trebuit ca noi să facem față așteptărilor membrilor, lucrând mult asupra noastră, perfecționându-ne, mergând la cursuri de nutriție, citind zilnic surse academice din domeniul alimentației și pediatriei”.

„Am învățat mii de părinți că diversificarea și alimentația copiilor nu trebuie să fie un stres, ci o plăcere”

Comunitatea „Meniuri sănătoase pentru copii” a înregistrat rezultate semnificative în doar un an de activitate. Polina Panainte ne-a împărtășit câteva dintre ele:

 • Am reușit să învățăm mii de părinți că diversificarea și alimentația copiilor nu trebuie să fie un stres, ci o plăcere, chiar dacă asta implică tărăboi, mâncare aruncată pe jos sau lipită de cap.
 • Am învățat că copiii sunt construiți așa încât să poată mânca de sine stătător, în timp ce noi trebuie să avem încredere în ei și să fim gata să-i ajutăm numai când au nevoie.
 • Am scris zeci de articole în baza informațiilor de la OMS, AAP si NHS despre când și cum se începe diversificarea, despre subiecte tabu și am reușit să distrugem mituri despre introducerea oului în alimentația copiilor, a cărnii, ciupercilor, ceaiului etc.

„Este foarte complicat să le schimbi viziunile”

Existența unei asemenea comunități este indispensabilă, mai ales că părinții se informează din diferite surse, uneori fără a verifica informația publicată pe site-uri dubioase.

„Mamele cred în bunica, soacra, cumnata, cumetra, medicul de familie etc. Este foarte complicat să le schimbi viziunile. Multe dintre ele au dorința de a învăța ceva nou, de a se relaxa un pic, de a-și asculta copiii și de a-și ușura viața. Broșurile distribuite prin maternități la fel sunt cărți de bază pentru unele mămici. Nivelul de informare este diferit. Procentul celor care consultă nu doar Google, ci și site-uri oficiale, își pun semne de întrebare mereu la ceea ce le spune medicul, caută și altă opinie, este foarte mic, dar totuși în creștere, iar aici ne atribuim și meritul nostru, deoarece acesta, de fapt, este scopul grupului”, crede administratoarea Lilia Levco.

„Un obstacol greu de depășit este încrederea oarbă în medici”

Să creezi și să administrezi un astfel de grup nu e deloc ușor. Trebuie să știi cum să faci față provocărilor, să depășești obstacolele și să îți păstrezi echilibrul și demnitatea:

„Cel mai mare obstacol a fost comunicarea cu persoanele prost educate, persoane care contestă într-o manieră vulgară informațiile plasate de noi în grup, care folosesc cuvinte indecente când sunt rugate sa își argumenteze opiniile. Un obstacol greu de depășit este încrederea oarbă în medici pe care o au mămicile din Moldova la capitolul diversificare. Sunt foarte puține persoane care pun la îndoială indicațiile medicilor sau caută informații suplimentare pentru a verifica veridicitatea indicațiilor medicilor în materie de alimentație. Asta nu ar fi o problemă dacă toți pediatrii, medicii de familie ar fi actualizați în domeniul alimentației copiilor”, spune Polina Panainte.

Mamele au doar cuvinte de laudă pentru administratoare și recunosc că, datorită acestei comunități, sunt mai informate și mai pregătite pentru viața de părinte.

Dumitrița Buga: „Am învățat să „citesc” printre produse, ca să pot alege ce e mai bine pentru copilul meu și pentru familia mea”

„Fac parte din această mare familie din septembrie 2017. Până mai ieri nu le știam pe administratoare, dar, fără îndoială, simt de parcă le cunosc dintotdeauna. Ele nu doar ne ajută să gătim gustos și sănătos pentru copiii noștri, ci și ne pun la dispoziție informații actualizate oferite de organizațiile internaționale de sănătate. Am învățat multe din acest minunat grup. În primul rând, faptul că încă de la început de diversificare (6 luni), copiii pot și trebuie să mănânce sănătos. Am învățat să „citesc” printre produse, ca să pot alege ce e mai bine pentru copilul meu și pentru familia mea. Mâncarea copilului nu trebuie să fie gătită separat. Atât timp cât mâncarea e gătită sănătos, cea a copilului se încadrează perfect în meniul familiei. Ar fi foarte bine ca să fie organizate mai des astfel de întâlniri. Mulțumesc din suflet Polinei și Liliei pentru munca depusă în acest grup și pentru minunata idee de a-l crea”.

Viorelia Șterbeț: „Nimeni în Republica Moldova nu a mai făcut chestia asta pentru mămici și bebe”

„Cu un an și vreo patru luni în urmă, urma să diversific alimentația bebiței mele. Mă inspiram din niște grupuri de mămici din România. La acel moment ele îmi păreau mai credibile, întrucât operau și făceau trimiteri la recomandările oficiale ale OMS și ale altor structuri abilitate. Mare mi-a fost bucuria când Lilia m-a anunțat despre formarea acestui grup și scopul acestuia. Fetele au început să ne „bombardeze” cu informație autentică, documentată, actualizată despre diversificare și nutriție și, cel mai important probabil, cu informație care era în limba română. Nimeni în Republica Moldova nu a mai făcut chestia asta pentru mămici și bebe. Pentru munca aceasta în mod special un mare mulțumesc fetelor: să cauți, să sistematizezi și să traduci informația pentru toate mamele mi se pare un lucru fantastic.

Personal, cunoșteam multe dintre principiile preparării mâncării sănătoase, pe care le aplic în familie nu doar când e vorba despre copii, dar ce mi-a dat acest grup este încrederea că fac ce trebuie, pe lângă multe alte „detalii” care au adus plusvaloare alimentelor pregătite. De exemplu:

 • Să pun la înmuiat toate semințele, nucile, cerealele, pentru a neutraliza acidul fitic din ele care, de fapt, nimerind în organism, blochează asimilarea substanțelor nutritive, adică facem această mâncare fără niciun aport de vitamine și minerale. OMS a declarat că una dintre cauzele anemiei este anume acest acid fitic.
 • Să folosesc cu încredere cerealele integrale pe care le mâncăm și noi, maturii, în locul celor „pentru bebe”. Cred că nu mai trebuie să menționez că ele conțin zahăr și alte minuni care le fac „gustoase”. Or, bebelușii chiar nu au nevoie de ele.
 • Trebuie să oferim bebelușilor grăsimi de calitate – lactate nedegresate.
 • O sumedenie de rețete de la mămici, care mă inspiră când sunt în pană de idei.

Nadejda Codreanu: „Am aflat că la 7-8 luni poți să dai bucăți copilului. Pentru mine a fost un șoc” 

„După ce am devenit membră a acestui grup, mi s-au schimbat toate viziunile legate de alimentația copilului. Da, eram informată, cercetam încontinuu, dar până atunci țineam cont de recomandările pediatrului și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Am regretat că am dat copilului mâncare din borcănașe, că nu am introdus mai devreme ouăle, carnea, întrucât făcusem totul după o schemă atât de strictă. Acum înțeleg că i-aș fi putut da mai devreme ouă, carne, fructe, dar mă temeam. Datorită acestui grup am înțeles miturile și am găsit cartea OMS cu recomandările pentru țările europene și cele din fosta URSS. Am aflat că la 7-8 luni poți să dai bucăți copilului. Pentru mine a fost un șoc, eu îi mărunțeam mâncarea cu mixerul. Ceea ce m-a șocat a fost informația precum că copilului mic trebuie să îi dai lapte de vacă cu multă grăsime. Eu știam că laptele de vacă provoacă alergii, de aceea îl diluam atunci când îl utilizam în terciuri: 50% – lapte, 50% – apă. Abia apoi am înțeles cât adevăr spuneau administratoarele acestui grup”.

De ce trebuie să aderați la comunitatea „Meniuri sănătoase pentru copii”? Patru argumente oferite de Lilia Levco: 

 1. În grupul nostru sunt foarte multe rețete sănătoase pentru copii, ceea ce este util pentru fiecare mamă care a rămas în pană de idei la acest capitol.
 2. În categoria „Fișiere” puteți găsi informație amplă și actualizată cu privire la recomandările organizațiilor pediatrice internaționale, care sunt valabile pentru tot globul pământesc.
 3. Avem în grup o atmosferă calmă, prietenoasă și plăcută.
 4. Cu ajutorul grupului, procesul de alimentare a copilului poate deveni unul plăcut, mai ușor și mai relaxant pentru întreaga familie.

La mulți ani din partea echipei Suntparinte.md! 

Lasă un comentariu