Skip to content Skip to footer

„Am așteptat-o pe Marusica timp de 15 ani. Mă face să mă bucur la fiecare linguriță mâncată și să schimb scutecul cu dragoste”

De-a lungul anilor, femeia a fost percepută, tradițional, ca persoana responsabilă de viața de familie și îngrijirea copiilor, în timp ce bărbatul trebuia să asigure suportul financiar necesar familiei. Din fericire, rolurile în familie încep să se echilibreze – mulți bărbați din ziua de azi merg cu soțiile la ecografii, citesc cărți despre îngrijirea nou-născutului, participă la cursurile pregătitoare pentru naștere și, mai nou, ies în concediul de îngrijire a copilului sau în cel paternal. 

Vitalie Burlaca este unul dintre tații din Republica Moldova care au ales să le ofere copiilor un model familial complet și egal. Familia Burlaca a așteptat-o pe Marusica, după cum o dezmiardă părinții, timp de 15 ani. Au fost foarte bucuroși atunci când visul lor de a fi părinți a devenit realitate și au putut să țină în brațe primul lor copil.

Vitalie Burlaca este de profesie operator mecanic. La serviciu e înconjurat doar de mașini, unelte și utilaje. În schimb, acasă, uneltele sale devin jucăriile Marusicăi.

Imediat după venirea pe lume a micuței Maria, Vitalie Burlaca și-a luat un concediu paternal de două săptămâni, după cum permite legislația Republicii Moldova. Nu cunoștea practic nimic despre îngrijirea copilului, dar știa sigur că fetița va avea parte de toată dragostea și atenția lui. A învățat să facă de toate: să facă mâncare, să pregătească băița, să schimbe scutecele, să se trezească la 3:00 dimineața ca să hrănească fetița etc.

Marusica are 1 an și 8 luni. E mică pentru a-și putea exprima în cuvinte dragostea față de tatăl său, dar zâmbetu-i de pe față atunci când își vede tatăl venind de la serviciu nu poate fi descris în cuvinte, ne povestește mama Mariei.

„Am așteptat-o timp de 15 ani. Marusica mă face să savurez din plin plăcerea de a fi tătic, să mă bucur la fiecare linguriță mâncată atunci când o hrănesc, să schimb scutecul cu dragoste, să fiu fericit pentru fiecare succes al ei. Suntem o familie care savurează în egală măsură plăcerea de a fi părinți”, spune tatăl.

Vitalie Burlaca este unul dintre cei 10 tătici moldoveni ale căror fotografii pot fi admirate în prezent la expoziția de fotografie „Tații din Moldova și Suedia”, deschisă la Centrul Comercial MallDova.

Soții ne-au povestit că au citit pe Facebook anunțul despre concurs și au decis să participe. „De ce nu? Tatăl nostru e foarte implicat în creșterea bebiței”, a adăugat doamna Ala Burlaca. 

Expoziția este alcătuită din 25 de fotografii cu tați suedezi, realizate de fotograful suedez Johan Bävman, și 10 fotografii cu tați moldoveni, realizate de fotograful Mihail Turculet. Aceasta ilustrează modul în care tații moldoveni și cei suedezi percep rolul lor ca părinte, membru al familiei și bărbat modern.

Organizatorii au dorit astfel să arate care sunt efectele pozitive ale paternității active, precum și ale sistemului de asigurări pentru părinți atât asupra indivizilor, cât și asupra societății.

Statisticile oferite pentru suntparinte.md de Casa Națională de Asigurări Sociale indică o creștere de aproape 4 ori a cererilor din partea taților de a sta în concediul de îngrijire a copilului – 1.164 de tătici în ianuarie 2015, în comparație cu 4.359 de tătici în ianuarie 2018. În același timp, 2.788 de tătici au beneficiat de indemnizaţie paternală, de la intrarea în vigoare a prevederilor legale.

În Suedia, e o normalitate ca tații să se afle în concediul de îngrijire a copilului. De fapt, Suedia a fost prima țară care a înlocuit concediul de maternitate cu ideea de concediu pentru creșterea copilului, în anul 1974. Sistemul de beneficii parentale din Suedia este unul dintre cele mai generoase din lume, permițând părinților să rămână acasă alături de copiii lor și să primească compensații din partea statului.

Pentru îngrijirea unui copil, părinții beneficiază de concediu plătit timp de 480 de zile. Pentru primele 390 de zile, părinții au dreptul la aproape 80% din salariul lor, până la un nivel maxim. Celelalte 90 de zile sunt plătite la o rată fixă mai mică. Din primele 390 de zile, 90 sunt rezervate pentru fiecare părinte, în timp ce restul poate fi transferat în mod liber.

În Moldova, mamele care lucrează au dreptul la 70 de zile înainte și 56 de zile după nașterea unui copil cu dreptul la 100% din salariu. Tații au dreptul la 14 zile la nașterea copilului și 100% din salariu. După expirarea concediului de maternitate, părinții asigurați au dreptul la un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului care poate fi utilizat integral sau parțial până copilul atinge vârsta de 3 ani, beneficiile constituind 30% din salariu. Femeile neangajate în câmpul muncii, dar căsătorite, au dreptul la concediu de maternitate cu beneficii calculate în baza salariului soțului.

Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă a ONU în Moldova, consideră că toți copiii trebuie să crească într-o familie egală, unde există o distribuire egală a rolurilor și sarcinilor între mamă și tată, ceea ce reprezintă o precondiție-cheie în dezvoltarea societății:

„Cu toate că în ultimele decenii multe lucruri au fost promovate pentru a obține această egalitate de gen, totuși mai rămân provocări. De la femeie, societatea așteaptă mai multe sarcini: să facă mâncare, să aibă grijă de copii și de persoanele în etate, să meargă la serviciu și să aducă salariu acasă. În Moldova, fiecare femeie cheltuie, în medie, cinci ore pe zi pentru munci neplătite, în timp ce un bărbat – două ore pe zi. Credeți că acest lucru este just? Haideți să ne antrenăm în dialog, în discuții, să vedem ce putem face prin efort comun pentru a implementa obiectivele de dezvoltare durabilă”.

Andreas von Beckerath, șeful Departamentului Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Ministerului de Externe al Suediei, are doi copii cu care a stat acasă timp de șase luni. Experiența pe care a trăit-o l-a făcut să conștientizeze cât de importantă este prezența tatălui în viața celor mici, subliniind că întreaga familie are beneficii atunci când ambii părinți se implică:

„Această expoziție a călătorit deja în 40 de țări și a reușit să acopere un auditoriu vast din întreaga lume. Concediul de paternitate demonstrează că tot ceea ce ține de egalitate de gen nu este doar o problemă a femeilor, ci a ambilor parteneri. Eu însumi am stat acasă cu fiul meu când avea un an și jumătate, precum și cu fiica mea când avea opt luni, ceea ce a cimentat relația dintre mine și ei”.

Una dintre reușitele autorităților de resort și societății civile este introducerea în Codul Muncii a concediului paternal de 14 zile calendaristice, permițându-le taților să participe efectiv la îngrijirea nou-născuților.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Svetlana Cebotari, susține că acei copii care beneficiază în mod egal de atenția ambilor părinți sunt copii care dispun de abilități și aptitudini mai dezvoltate inclusiv în procesul educațional, care reușesc mai ușor să treacă peste situații dificile.

„Vedem în aceste fotografii tătici din două țări. Dacă privim atent, citim un sentiment care îi leagă – sentimentul de dragoste față de copii. Nu în zadar, MSMPS a trasat un obiectiv clar de conciliere a vieții de familie și celei profesionale, care reprezintă unul dintre elementele-cheie în realizarea politicii de egalitate între femei și bărbați, asigurând astfel un tratament egal între femei și bărbați și, de ce nu, în realizarea responsabilităților la nivel de familie. Încurajând tatăl nou-născutului, îi oferim oportunitatea de a se implica activ în acest proces destul de important”.

Expoziția „Tații din Moldova și Suedia” va fi deschisă până pe data de 30 aprilie. Aceasta este organizată de Institutul Suedez, în colaborare cu Ambasada Suediei la Chișinău și Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

suntparinte.md susține tații care se implică în îngrijirea copilului și îndeamnă și alți bărbați să o facă, pentru a descoperi în detaliu plăcerea de a fi părinte.

Nota Bene! A nu se confunda concediul paternal cu noțiunea de concediu de îngrijire a copilului.

Concediu paternal – 14 zile calendaristice în primele 56 de zile de la naşterea copilului, timp în care tatăl participă la îngrijirea copilului nou-născut.

Concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului – concediu oferit după expirarea concediului de maternitate, până când copilul împlinește vârsta de 3 ani.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Vezi și:

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, iese pentru două luni în concediu de paternitate

Paternitatea îi schimbă pe bărbați: Ce se întâmplă la nivel hormonal și cerebral

Concediul paternal: trei tați își spun poveștile

Experiența de a fi tată în concediul de îngrijire a copilului: „Cum să nu ai grijă de ceea ce e al tău?”

De câte ori a crescut numărul taților care au ales să stea în concediul de îngrijire a copilului

Concediul paternal: trei tați își spun poveștile

Cum se descurcă tatăl Alexandru Bugaev cu trei copii acasă

Victor Pădureț – singur acasă, cu doi copii

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.