„Am aflat de la o femeie despre spălături vaginale cu fiertură din frunze de dafin”. Tot ce trebuie să știi despre contracepție
Siguranța familiei

„Am aflat de la o femeie despre spălături vaginale cu fiertură din frunze de dafin”. Tot ce trebuie să știi despre contracepție

By 16/07/2018 octombrie 8th, 2020 No Comments

Sursa foto: UNFPA Moldova

În prezent, în Republica Moldova, 17% dintre femeile de vârstă reproductivă (15-49 de ani) nu dispun de mijloace de contracepție moderne, deși nu planifică o sarcină. Totodată, doar 1/3 dintre femei utilizează contraceptive moderne, în timp ce 14% apelează la mijloace de contracepție tradiționale.

Pe lângă metodele de contracepție moderne și tradiționale, din spusele medicilor practicieni, unele persoane mai folosesc metode de contracepție „din popor”. Specialiștii avertizează că astfel de practici sunt ineficiente și dăunătoare pentru sănătatea reproductivă a persoanelor.

Suntparinte.md a întrebat mai mulți trecători ce metode de contracepție moderne cunosc și dacă au auzit despre metode de contracepție „din popor”. Sucul de lămâie, oțetul de mere, Coca-Cola, ridicarea greutăților, ierburile sau pungile în loc de prezervative sunt câteva dintre metodele pe care le-am aflat de la cei cu care am discutat.

În context, medicul ginecolog Vera Melniciuc atenționează că metodele „din popor” sunt și ineficiente, și dăunătoare:

„Cele mai multe mituri sunt legate de contracepția după actul sexual. Dușul vaginal nu este eficient ca metodă de contracepție, la fel nici semințele de ierburi, ceaiurile, exercițiile fizice violente. Săptămâna trecută, am aflat de la o femeie o nouă metodă – spălături vaginale cu fiertură din frunze de dafin”.

Vera Melniciuc susține că există mai multe metode de contracepție: naturale, de barieră și cele moderne. Ultimele două sunt cele mai eficiente și mai sigure. Pentru a decide metoda de contracepție potrivită, mergeți la medic. El vă va evalua starea de sănătate și va stabili dacă există unele contraindicații.

„Nici diafragma, nici spermicidele nu oferă protecție împotriva infecțiilor” 

Contracepția de barieră include prezervativele, diafragma și spermicidele. Dintre acestea, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, și infecției cu virusul HIV. Important! Nu-l combinați cu spermicidele, întrucât majoritatea prezervativelor conțin spermicid.

Diafragma este o metodă eficientă dacă e folosită corect (trebuie să acopere colul uterin, după ce e introdusă în vagin). Mergeți la medicul ginecolog pentru a stabili dacă aveți nevoie de ea și, dacă da, cum să o utilizați!

Spermicidele vaginale sunt disponibile în mai multe forme: jeleu, cremă, spumă, comprimate, supozitoare, burete etc. Conțin substanțe chimice care inactivează și distrug spermatozoizii.

Nici diafragma, nici spermicidele nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și virusului HIV.

„Contraceptivele hormonale – cea mai sigură metodă împotriva sarcinilor nedorite” 

Metodele moderne de contracepție sunt: contraceptivele hormonale (cea mai sigură metodă), injectabilele, implanturile, plasturele contraceptiv, inelele intravaginale și dispozitivul intrauterin (steriletul).

„Contracepția de urgență trebuie să fie bazată pe utilizarea contraceptivelor hormonale: în primele 48 de ore, cel mult 72 de ore. Obligatoriu, consultați medicul”, spune Vera Melniciuc.

Pe piața Republicii Moldova lipsesc unele mijloace de contracepție moderne, cum ar fi:

  • implanturile hormonale;
  • prezervativele feminine;
  • plasturele contraceptiv combinat.

Medicul ginecolog spune că prezervativul feminin, deși este o metodă de contracepție eficientă, induce teamă în rândul femeilor:

„Începând cu anii ’95, au fost donate de UNFPA loturi mari de contraceptive, inclusiv prezervative feminine. Chiar dacă erau distribuite gratuit, anume prezervativele feminine rămâneau în stoc. Le explicam cum pot fi utilizate, însă femeile spuneau că nu sunt pentru ele”.

Cât ține de implanturi și plasture, în următorii trei ani ar putea fi aduse și în Republica Moldova.

Metodele de contracepție naturale – când poți apela la ele 

În categoria metodelor de contracepție naturale intră: calendarul, temperatura bazală (determinarea perioadei fertile prin măsurarea temperaturii corpului), observarea mucusului cervical, actul sexual întrerupt, amenoreea de lactație.

Nicio metodă naturală nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală! 

  • Abstinența periodică/metoda calendarului este valabilă pentru femeile care au ciclul menstrual foarte exact, știu ziua ovulației, respectiv nu vor întreține relații sexuale cu 3-5 zile până la ovulație și 2 zile după ovulație. Nu este recomandată femeilor după naștere.

Important! Monitorizați cel puțin 6 luni, ca să stabiliți durata ciclului menstrual, apoi discutați cu medicul ca să știți cum să calculați perioada fertilă și cea nefertilă.

  • Actul sexual întrerupt – cea mai veche metodă de contracepție. Este recomandată doar în cazul în care partenerii nu au la îndemână prezervativ sau altă metodă de contracepție de barieră și doar pentru bărbații care își controlează bine ejacularea. Este interzisă pentru tinerii care nu au experiență sexuală și nu dețin autocontrolul.
  • Amenoreea de lactație e una dintre cele mai vechi metode, avantajoasă, dar pentru o durată scurtă. Există anumite condiții ca ea să funcționeze: vârsta copilului – nu mai mare de șase luni; alimentare exclusivă la sân; intervalul dintre două alimentări nu trebuie să fie mai mare de patru ore (ziua) și nu mai mare de șase ore (noaptea); menstruația nu s-a restabilit după naștere.

„Dacă îți iubești partenera și, cu adevărat, vrei o familie, veniți peste tot împreună” 

Planificarea familiei este în continuare tratatǎ în societatea moldovenească ca o problemǎ a femeilor. În Programul național în sănătatea și drepturile sexuale și reproductive pentru anii 2018-2022 este menționat că fiecare al 7-lea bărbat din Republica Moldova considerǎ cǎ planificarea familiei privește doar femeia.

„Folosim contraceptive atât timp cât nu vrem copil. După naștere folosim din nou o metodă de contracepție. Nu știu de ce mulți bărbați consideră că știu mai multe decât femeile și medicul. E greu ca femeia să convingă partenerul să facă anumite teste. Cel mai bine este atunci când medicul vine cu argumente. Dacă îți iubești partenera și, cu adevărat, vrei o familie, veniți peste tot împreună, la naștere la fel”, crede medicul ginecolog Maxim Calaraș.

Dreptul la planificare familială a fost proclamat ca drept uman de bază cu 50 de ani în urmă, la prima Conferință Internațională a Drepturilor Omului, menționează Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova:

„Aceasta înseamnă că fiecare persoană și fiecare cuplu are dreptul să decidă liber asupra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini și a momentului când să-și planifice sarcina, la fel și dacă vrea să aibă copii. Prin urmare, fiecare persoană trebuie să aibă acces la informare, consiliere și servicii de planificare familială de calitate, inclusiv la mijloace moderne de contracepție, pentru a-și putea exercita acest drept”.

În acest an, tematica Zilei Mondiale a Populației este dedicată subiectului de planificare familială (inclusiv metode de contracepție moderne corecte), care constituie unul dintre drepturile fundamentale ale omului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.