Alte șase grădinițe din Chișinău, verificate la capitolul alimentație. Ce a constatat comisia
Știri

Alte șase grădinițe din Chișinău, verificate la capitolul alimentație. Ce a constatat comisia

Alte șase grădinițe din Chișinău au fost verificate de comisia pentru controlul alimentaţiei. În majoritatea cazurilor, grupul de lucru a stabilit că meniul-model elaborat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău este respectat, există o diversitate de bucate în meniu, iar legumele și fructele sunt prezente pe mesele copiilor. 

Instituțiile verificate de comisie sunt următoarele: grădinițele nr. 8 și nr. 210 din sectorul Centru, grădinițele nr. 123 și nr. 168 de la Botanica, precum și grădinițele nr. 30 și 32 aflate în sectorul Ciocana.

„În toate grădinițele am găsit fructe și legume de sezon, terciul a fost înlocuit la o masă cu produse din legume înăbușite/coapte, budincă sau omletă. De asemenea, am văzut pește de calitate foarte bună și produse din piept de pui. La grădinițele nr. 30 și 32, educatoarele ne-au spus că preșcolarii lasă în farfurie ardeii grași și îi preferă doar pe cei gătiți, de aceea ele sunt nevoite să îi gătească la aburi. Una dintre grădinițele aflate la Ciocana dispune de un aparat performant, care permite gătirea la aburi a cărnii și legumelor”, ne-a spus consiliera primarului general pe probleme sociale, Lucia Caciuc.

La Grădinița nr. 30, meniul conținea banane, piersici, caise și mere.

„Achizițiile de banane au fost făcute în baza licitației, pe o perioadă de jumătate de an. Directoarea ne-a explicat că părinții solicită banane, prin urmare nu putem vorbi despre o încălcare în meniu. Bananele sunt oferite la dejunul 2 și suplinesc necesitatea de vitamine, minerale și proteine”, a adăugat Lucia Caciuc.

În cadrul verificărilor au fost constatate și unele nereguli. De exemplu, la una dintre grădinițe lipseau fructele, însă directoarea instituției a menționat că în ziua respectivă fructele au fost înlocuite cu sucuri de fructe.

Solicitată de Suntparinte.md, Carolina Chirilescu, una dintre mamele care au participat la verificări, a confirmat prezența fructelor și legumelor în majoritatea grădinițelor.

„Totuși, când am verificat meniul de săptămânile trecute, am constatat că, în multe zile, fructele și legumele au lipsit sau nu au fost oferite în stare proaspătă (sub formă de compot, ghiveci). De asemenea, am observat că au fost oferite terci de 2-3 ori pe zi. O altă problemă este lipsa gramajului produselor alimentare, astfel părinții nu cunosc cât a mâncat copilul în ziua respectivă. Cât ține de banane, nu am nimic împotrivă. Bananele sunt fructe nutritive și părinții le solicită. Mă bucur că administrația a găsit o modalitate prin care să ofere fructe copiilor. Noi, părinții, vom continua să monitorizăm produsele din care este preparată mâncarea pentru copiii din grădinițe și vom insista ca fructele și legumele proaspete să fie în toată ziua, iar meniurile – respectate”.

Menționăm că din grupul de control fac parte specialişti din cadrul Primăriei, Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Direcţiei sănătăţii, Centrului de Sănătate Publică, precum şi părinţi care au copii ce frecventează una dintre grădiniţele municipale.

Acesta a fost format după ce câțiva părinți, membri ai grupului „Părinți Solidari”, au venit luni la ședința Primăriei Chișinău, fiind nemulțumiți de alimentația precară și nesănătoasă din unele instituții preșcolare, solicitând ajutorul conducerii capitalei.

Sursa foto: Primăria Chișinău

Vezi și:

Prima zi de verificare a alimentației din grădinițe: terciuri în exces și lipsă de legume proaspete

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.