Alimentația în grădinițele din Chișinău va fi monitorizată. Părinți: Copiii au fost hrăniți doar cu terciuri și lapte
PreșcolarȘtiri

Alimentația în grădinițele din Chișinău va fi monitorizată. Părinți: Copiii au fost hrăniți doar cu terciuri și lapte

De mai bine de un an, problema alimentației în grădinițe a devenit un subiect dezbătut fie din cauza insuficienței de fructe și legume, fie din cauza produselor de proastă calitate sau chiar cu termen expirat. Câțiva părinți, membri ai grupului „Părinți Solidari”, au venit astăzi la ședința Primăriei Chișinău, fiind nemulțumiți de alimentația precară și nesănătoasă din unele instituții preșcolare, solicitând ajutorul conducerii capitalei.

„Avem o situație mai urâtă, nu știm la cine să mai apelăm. În această vară, în majoritatea grădinițelor din municipiu, copiii au fost hrăniți cu terciuri și lapte de trei ori pe zi, este lipsă de fructe, lipsă de brânzeturi, lipsă de lactate acide, nu se mai fac salate. Situația se îmbunătățește pentru o perioadă scurtă de timp și revine la ceva mai rău”, a declarat Ala Revenco, reprezentanta AO „Părinți Solidari”, menționând că, la grădinița unde merge copilul ei, preșcolarii au primit timp de o săptămână, în această vară, doar o banană, fiind excluse fructele sezoniere.

„Anul trecut, am scris mai multe petiții, inclusiv și în adresa primarului, dar, cu părere de rău, ele au fost transmise Direcției generale educație, tineret și sport care ne-a răspuns că totul e bine și frumos”, a adăugat reprezentanta „Părinți Solidari”.

În context, Ala Revenco a înmânat viceprimarului Nistor Grozavu o solicitare semnată de 30 de părinți care cer crearea unui grup de lucru permanent, format din reprezentanții acestui domeniu și părinți.

La rândul său, viceprimarul a anunțat că va fi creată o comisie și că Primăria va încerca să rezolve toate problemele, în măsura posibilităților. Responsabilă de problemă a fost desemnată consiliera primarului general pe probleme sociale, Lucia Caciuc.

Șeful interimar al DGETS, Alexandru Fleaș, susține însă că problema alimentației nu este într-atât de gravă și că nu știe de unde a fost adusă informația prezentată:

„Probabil, doamna Revenco s-a referit la câteva probleme cu privire la lipsa fructelor în grădinițele din sectorul Râșcani. Noi am verificat informația, nu e chiar așa. Au fost încheiate contracte cu agenți economici care livrau fructe. Nu știu de unde este informația respectivă. O să vă prezentăm o notă informativă la nivel de municipiu”.

Amintim că, anterior, Ministerul Sănătății a anunțat că, din septembrie 2016, copiii și elevii din toate grădinițele și școlile din țară vor urma un nou regim alimentar. Noile meniuri au fost elaborate, în premieră, pentru sezonul rece şi cald al anului. Acestea presupun o alimentaţie mai bogată în fructe şi legume, promovează consumul de apă potabilă filtrată sau îmbuteliată şi prevăd crearea posibilităţilor de practicare a activităţii fizice în şcoli.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.