Skip to content Skip to footer

Afecțiunea care creează un motiv fals de îngrijorare pentru părinți, în primul an de viață al copilului

În primul an de viață, copiii se dezvoltă rapid, iar avalanșa schimbărilor produse este unică pentru tinerii părinți. Totuși, anumite schimbări le provoacă părinților motive de îngrijorare. Unul dintre acestea sunt piciorușele strâmbe sau crăcănate la nivelul genunchilor. De multe ori, acest motiv de îngrijorare este unul pur subiectiv, trecut prin prisma perfecționismului parental.

Andrei Olaru, medic ortoped-traumatolog, susține că picioarele strâmbe la copilași în primul an de viață, sunt, în mare parte, un motiv fals de îngrijorare. Specialistul spune că piciorușele strâmbe sau crăcănate reprezintă, de fapt, rezultatul poziționării fiziologice a fătului în uterul mamei, precum și al moștenirii ereditare.

Imediat după naștere, copilul este supus unui examen medical general, care presupune și examinarea de către un medic ortoped. De obicei, în cadrul acestor examene specializate, medicul ortoped efectuează un complex de manevre impuse ca măsură de control profilactic pentru anumite patologii înnăscute ale scheletului, inclusiv și pentru piciorușele strâmbe. În primii trei ani de viață, copilul va fi examinat de circa 5-6 ori.

Piciorușele strâmbe reprezintă o normă până la vârsta de aproximativ doi ani, acestea fiind unul dintre mecanismele de păstrare a echilibrului în timpul mersului.

Semne care trebuie să provoace îngrijorare părinților:

  • mersul după vârsta de un an și jumătate;
  • durerile pe care le pot avea copiii la nivelul picioarelor;
  • menținerea deformației la unul dintre piciorușe;
  • agravarea deformației, mai ales după vârsta de trei ani.

Atunci când copilașul începe a merge mai devreme, unii părinți cred că picioarele devin crăcănate din cauza greutății pe care o are copilul sau din cauza deficitului de vitamina D și Calciu.

Nu grăbiți dezvoltarea copilului prin administrare neargumentată de vitamina D și Calciu, căci aceasta poate dăuna creșterii fiziologice prin maturizarea timpurie a scheletului. Cu atât mai mult că spre vârsta de doi ani, când copilașul începe a merge bine și își capătă încrederea în corpul său, această falsă deformație se va corecta de la sine. În cazul în care problema dată nu se rezolvă în mod fiziologic, atunci este necesar de apelat la medicul ortoped pentru o examinare mai detaliată și stabilirea cauzelor menținerii deformației.

AtențieNu abordați copilașul dumneavoastră ca pe un adult de mici dimensiuni, mergeți la controale periodice la medic pentru a supraveghea creșterea lui.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.