Skip to content Skip to footer

Afacere cu bani europeni: O femeie din Orhei a deschis un centru educațional în timp ce se afla în concediu de maternitate

Cu bani europeni, cunoștințe în domeniu și multă voință poți lansa o afacere productivă și utilă pentru societate. O demonstrează Adriana Buciușcanu, din Orhei, care a decis să deschidă un centru de servicii educaționale în timp ce se afla în concediul de maternitate cu cel de-al doilea copil. 

A văzut anunțul despre concurs, a scris un plan de afaceri bine argumentat, a trecut prin toate etapele concursului și a obținut un grant de 10 000 de euro. Acum, Adriana lucrează pentru a-și dezvolta afacerea și a o transforma în una cunoscută la nivel național.

Adriana Buciușcanu a absolvit Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea Științe ale Educației. Dorința de a face ceva pentru țara sa și de a contribui la educarea tinerei generații au determinat-o să participe la concursul de granturi din cadrul programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană.

„Eram conștientă că este dificil să faci ceva acasă. Totuși, aici te simți mai bine, există acel confort psihologic că ești în țara ta. Grantul de 10 000 de euro a fost o susținere și o motivație pentru mine. Din acești bani am cumpărat mobilier, echipament, materiale didactice și ilustrative. În prezent, suntem în căutarea unor alte granturi pentru a dezvolta afacerea și pentru a extinde activitățile Centrului”, ne spune ea. 

O sală care anterior ținea locul unei cantine a fost transformată în una atractivă și colorată. Aici, copiii sunt într-o altă lume, diferită de cea de la școală sau grădiniță: mobilier în culori vesele, multe jucării, materiale ilustrative și activități distractive.

Afacerea a fost inspirată chiar de copilul Adrianei. Femeia este decisă să facă tot posibilul pentru ca acei doi copii ai săi, în curând trei, să își construiască viitorul acasă și să facă față realității din țara noastră:

„Fiind mamă a doi copii, am sesizat necesitatea unor astfel de servicii în Orhei. Afacerea crește și se dezvoltă odată cu copiii mei. Totuși, am observat că în țara noastră încă nu există o tradiție de a investi în educația copiilor, în special în zonele rurale. Și în sistemul de învățământ sunt carențe: materiale didactice insuficiente în unele instituții, lipsa tinerilor specialiști, incapacitatea, pe alocuri, de a motiva copiii să învețe. Vorbim despre abilități și competențe, însă copiii nu văd asta în societate. Este prea departe realitatea de ceea ce se oferă în școli”, adaugă femeia, care este și profesoară de limbă engleză în satul Vatici, raionul Orhei.

De mai bine de un an, Centrul „Cheița Fermecată” a devenit o atracție pentru mulți copii din Orhei. Instituția oferă servicii pentru copiii cu vârsta între 3 și 13 ani, când sunt puse bazele deprinderilor de viață și ale celor cognitive. Aici activează trei angajați: o educatoare, o învățătoare și o contabilă. Adriana Buciușcanu, împreună cu familia ei, se implică pe cât de mult posibil pentru ca beneficiarii să se simtă fericiți și mereu curioși să afle informații noi.

Serviciile sunt diferite, în funcție de vârsta copiilor. Preșcolarii beneficiază de două pachete: „Minigrădiniță” și „Pachet de weekend”. Astfel, părinții care lucrează până la ora 18:00 au posibilitatea să își lase copiii la Centru timp de 2-3 ore, după ce îi iau de la grădiniță.

Pentru școlari există alte programe: „Club de engleză”, „Școala bate la ușă” și „Afterschool”. Pe lângă faptul că școlarii din clasele I-IV își pregătesc temele pentru acasă, fiind ghidați de învățătoarea Tatiana Vetrila, ei fac lecții de limbă engleză, cursuri de oratorie, confecționează obiecte decorative etc. Pentru un abonament care include 12 ședințe pe lună, părinții achită circa 1.200 de lei. Cei care aleg abonament beneficiază de 10% reducere. 

„Sunt și părinți care vin din raion. Ei își lasă copiii aici cât timp fac cumpărături la piață. Din solicitările părinților am înțeles că ei își doresc nu doar un program de scurtă durată (2-3 ore), ci și unul cu regim prelungit (pe parcursul întregii zile). Suntem în căutare de soluții pentru a extinde activitatea Centrului”, adaugă Adriana Buciușcanu.

Acești copii frecventează Centrul de trei ori pe săptămână. Pentru a ne demonstra cât de multe au învățat la Centru, copiii au interpretat un cântec în limba engleză, învățând astfel denumirile părților corpului.

Gemenii Daniel și Cornel sunt elevi în clasa a treia la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Orhei. Doamna învățătoare le-a spus că există un astfel de Centru în orașul lor și i-a îndemnat să meargă acolo. Zis și făcut! Ieri, frații au mers pentru prima dată la Centrul „Cheița Fermecată” și au rămas impresionați de cele văzute și învățate acolo. Cel mai mult le-au plăcut jocurile organizate și cântecele în limba engleză.

„Ceea ce nu te doboară te face mai puternic” este principiul după care se ghidează Adriana. Ea privește fiecare dificultate și fiecare obstacol ca o oportunitate de a crește și a se dezvolta. Recunoaște că este greu să motivezi părinții să investească în copii, e dificil să găsești locul potrivit sau personalul care să ajungă la inima copiilor. Totuși, este convinsă că misiunea ei, ca pedagog, este anume de a dezvolta potențialul intelectual al copiilor și de a-i motiva să se implice în diferite activități educative. Totodată, Adriana visează să ofere această posibilitate și copiilor din familii social-vulnerabile, care să beneficieze gratuit de servicii educaționale.

Adriana Buciușcanu este una dintre mamele de succes din țara noastră care au știut cum să combine banii și vocația într-un proiect prosper. Pe lângă ea, alți peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au obținut granturi europene pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.

Granturile au fost oferite în cadrul programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.