Util pentru părinți

Aerul condiționat este sau nu periculos pentru copil? Ce spune specialistul

Postat de august 8, 2018 No Comments

Pe timp de vară, când se înregistrează temperaturi caniculare, aparatul de aer condiționat este o adevărată salvare. Oare îl putem utiliza și atunci când avem copii mici? Această întrebare îi frământă pe mulți părinți. Dorina Agachi, medic pediatru, susține că nu există niciun pericol în cazul în care respectăm câteva reguli foarte importante.

Organismul uman are capacitatea de termoreglare, indiferent de temperatura mediului ambiant. Dorina Agachi menționează că, atunci când includem aparatul de aer condiționat, are loc o dereglare a procesului de termoreglare. În consecință, pot fi afectate nasul și gâtul. Până la vârsta de trei ani, organismul copilului este mai vulnerabil și poate fi afectat mult mai repede de aerul condiționat.  

Totuși, nu există interdicție pentru a utiliza aparatele de aer condiționat în prezența copilului. Doar trebuie să fie respectate câteva reguli importante și astfel vor fi evitate problemele de sănătate, susține specialista.

În primul rând, se recomandă ca odaia să fie răcorită în lipsa micuțului.

 

Nivelul de temperatură din camera răcorită nu trebuie să difere foarte mult de nivelul temperaturii de afară.

 

Este recomandat ca diferența să fie cel mult de 1-2 °C.

 

Dacă, totuși, mergeți într-o încăpere (bancă, magazin, cafenea etc.), unde este inclus aparatul de aer condiționat, nu expuneți copilul direct în fața curenților de aer rece.

Aceleași reguli sunt valabile în cazul în care călătoriți cu mașina împreună cu micuțul.

IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății atenționează asupra faptului că cele mai multe afecțiuni apar din cauza mucegaiului din aparatele de aer condiționat. De aceea, este foarte important ca, înainte de utilizare, filtrele să fie curățate cu soluții speciale. În caz contrar, la includerea aparatului de aer condiționat, mucegaiul va fi răspândit prin cameră.

Lasă un comentariu