„Adresările la psiholog s-au triplat”. Găsește cel mai apropiat centru de sănătate mintală
Siguranța familiei

„Adresările la psiholog s-au triplat”. Găsește cel mai apropiat centru de sănătate mintală

Sursa foto: savedelete.com

Pandemia a afectat psihologic întreaga populație, cel mai mult însă copiii, adolescenții și adulții tineri, din cauza închiderii școlilor, pierderii oportunităților, anxietății cu privire la boală și singurătate. În 2020, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1.262 de cazuri noi de tulburări mintale organice, inclusiv demențe, și 510 cazuri noi de tulburări afective ale dispoziției, inclusiv depresie și anxietate.

Afecțiunile mintale și emoționale pot fi tratate prin psihoterapia individuală, terapia cognitiv-comportamentală și chiar tratamentul prin medicamente. Cele mai eficiente soluții pot fi acordate de specialiștii care activează în Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt deschise 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală, care oferă servicii de susținere, consultanță și ajutor psihologic gratuit, confidențial și în apropierea locului de trai. Acestea sunt situate în incinta sau în apropierea asociațiilor medicilor de familie (policlinici).

Pe parcursul anului 2020, în cadrul acestor centre au fost asistate aproape 180 de mii de persoane, dintre care 83,69% – repetat cu scop de diagnostic și tratament, fiind în creștere și numărul de cazuri de depresie, anxietate și demență.

În cadrul webinarului „Sănătatea mintală: nu ignorați semnele și simptomele!”, Olga Jalbă, psihologă și coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei, a menționat că „adresările la psiholog s-au triplat” și că, uneori, din cauza multiplelor solicitări, oamenii reușesc să se programeze abia peste două săptămâni. Mulți dintre ei nici nu conștientizează că au o problemă de sănătate mintală, din cauză că aceasta se ascunde în spatele reacțiilor fiziologice (de exemplu, insomnie, transpirație, dureri de gât, moleșeală etc.).

Oamenii care până acum nu s-au adresat niciodată nici la psihiatru, nici la psiholog, acum întâlnesc dificultăți emoționale, stări de neliniște și îngrijorări legate de viața financiară, de restricțiile impuse în pandemie”, a spus Olga Jalbă.

Pentru a afla care este cel mai apropiat centru comunitar de sănătate mintală, trebuie doar să accesezi portalul  www.cumtesimtiazi.md. Selectează raionul/orașul tău și vei primi toate informațiile necesare: adresa, numărul de contact, link către pagina de Facebook etc.

Site-ul este disponibil în limbile română și rusă. În plus, conține informații detaliate privind problemele de sănătate mintală, sfaturi și recomandări ale specialiștilor, istorii ale oamenilor care au suferit de tulburări mintale.

Stresul, anxietatea, surmenajul, insomnia și depresia sunt principalele afecțiuni de sănătate mintală care s-au amplificat odată cu pandemia de COVID-19.

Stresul

Se manifestă prin: dificultăți de concentrare; senzația de copleșire; iritabilitate; îngrijorare constantă; lipsa încrederii în sine; dureri de cap; probleme digestive; tensiune arterială crescută; energie scăzută; dureri musculare; schimbări de apetit – mâncatul compulsiv sau insuficient; insomnie sau dormit excesiv; procrastinarea sau neglijarea responsabilităților; consumul de alcool, țigări și droguri; ticuri nervoase (mușcatul unghiilor, bătăile din picior etc.); probleme de fertilitate; dereglarea menstruației; insatisfacții legate de viață.

Anxietatea

Se manifestă prin: panică; neliniște și tensiune; teama de a nu pierde controlul; senzație de sufocare; iritabilitate crescută; respirație rapidă; ritm accelerat al inimii; răceală, amorțeală sau furnicături în mâini și/sau picioare; transpiraţie; probleme de somn; tensiune musculară; amețeală.

Surmenajul

Reprezintă mai mult decât o oboseală pe care o resimți în mod obișnuit. Această stare se manifestă prin: epuizare fizică și mintală; somnolență și dificultăți de concentrare; dureri de cap sau amețeli; gândire ineficace și diminuarea memoriei; nervozitate; lipsă de motivație pentru activități mintale; reducerea performanțelor profesionale.

Insomnia

Se manifestă prin: dificultăți de adormire; treziri de mai multe ori noaptea; somn neodihnitor; probleme de concentrare; stare generală de oboseală; probleme gastrointestinale.

Depresia

Se manifestă prin: stare de spirit depresivă, sentimente de tristețe, goliciune și/sau neputință; pierderea plăcerii de a face activitățile anterior preferate; schimbări ale somnului: prea puțin sau prea mult somn pe o durată de mai multe zile; pierderea/creșterea involuntară în greutate sau modificarea apetitului; agitație fizică sau inactivitate; energie scăzută și oboseală; ssenzație puternică de vinovăție; probleme de concentrare; dificultăți în luarea deciziilor; durere cronică; creșterea/pierderea în greutate și probleme gastrointestinale; boli cardiovasculare; inflamații; agravarea bolilor cronice.

Webinarul „Sănătatea mintală: nu ignorați semnele și simptomele” s-a desfășurat în contextul campaniei „Cum te simți azi?”, organizată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, cu susținerea Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și a Uniunii Europene.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.