Adevărul despre măștile de protecție. Când trebuie să le poarte oamenii sănătoși
Siguranța familiei

Adevărul despre măștile de protecție. Când trebuie să le poarte oamenii sănătoși

Sursa foto: Blacknews.ro

Un subiect foarte discutat în această perioadă este legat de lipsa măștilor de protecție în farmacii sau iresponsabilitatea persoanelor care nu poartă aceste măști atunci când se află în locuri publice.

Organizația Mondială a Sănătății atenționează că noul tip de coronavirus nu se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, dar cad pe podea sau pe suprafața obiectelor.

Respectiv, vă puteți infecta dacă vă aflați la mai puțin de 1 metru distanță de o persoană bolnavă sau dacă atingeți o suprafață contaminată și apoi vă atingeți ochii, nasul sau gura, fără a vă spăla pe mâini. Iată de ce vânzătoarele/vânzătorii din magazine sau alte persoane, care se află într-un contact apropiat cu oamenii, poartă măști de protecție.

Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, susține că există o singură situație când persoanele sănătoase trebuie să folosească măștile – doar dacă au grijă de o persoană suspectată de infectare cu noul tip de coronavirus (în spital sau la domiciliu).


„Atât timp cât eu nu sunt bolnav, dar respect distanța socială, stau acasă, respect igiena mâinilor, respect cultura tusei și a strănutului și alte recomandări care au parvenit din partea autorităților, mască nu port”, a explicat Nicolae Furtună.


Mai mult, a fost stabilit că, atunci când poartă mască, oamenii au tendința de a-și atinge mai des fața, pentru a-și aranja masca, ceea ce poate duce la infectare.

Evitați să atingeți masca în timp ce o purtați! Dacă vreți să o atingeți, dezinfectați mâinile cu soluție pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun.


În cazul persoanelor care prezintă simptome de COVID-19, este obligatorie purtarea măștilor, pentru a nu fi împrăștiate picăturile fluide atunci când persoanele bolnave/suspecte vor strănuta sau vor tuși. Măștile sunt eficiente doar în combinație cu respectarea regulilor de igienă, spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun sau folosirea dezinfectantului.

Înainte de a vă pune masca, dezinfectați mâinile cu o soluție pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun. Este important să acoperiți și gura, și nasul atunci când puneți masca. Asigurați-vă că nu rămân goluri între față și mască.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.