Adolescent

Acțiunea elevilor din satul Cuizăuca: Și-au testat cunoștințele despre corpul lor și au demonstrat că sportul nu depinde de gen

By decembrie 4, 2018 No Comments

„Un adolescent care-și cunoaște corpul și știe cum să prevină riscurile acestei perioade e o persoană protejată”. Este mesajul pe care l-au transmis elevii și elevele de la Liceul Teoretic „Ion Creangă ” din satul Cuizăuca, r. Rezina, după ce au frecventat cursul opțional „Educație pentru sănătate”.

Elevii și-au testat cunoștințele despre corpul lor în cadrul unei tombole. Cei care au răspuns corect s-au ales cu premii „sănătoase”. Totodată, fetele din echipa „FC Cuizăuca” au demonstrat că sportul nu depinde de gen și că fetele pot fi, la fel, determinate și ambițioase pe teren.

La Liceul Teoretic „Ion Creangă” din s. Cuizăuca, disciplina „Educație pentru sănătate” este studiată din anul 2015, de când a fost introdusă în curriculum. În acest an de studii, disciplina a fost aleasă de 145 de elevi și eleve, în creștere față de anii trecuți.

„Este un număr fabulos. În acest an, au solicitat să studieze disciplina respectivă elevi din clasele a VII-a – a XII-a. Tinerii noștri au acces la internet, însă, de multe ori, nu-l folosesc în scop informativ, ci mai degrabă navighează pe rețelele sociale. Mă bucur că, după aceste lecții, elevii sunt informați și mai pregătiți pentru viață. Dreptul la sănătate este unul dintre drepturile de bază ale fiecărui om, de aceea trebuie protejat de factorii care pot pune în pericol viața adolescenților. O elevă mi-a spus anul trecut că sunt prietena ei cea mai bună, dat fiind că mama și tatăl ei sunt plecați peste hotare și nu are cui să-i spună gândurile care o macină”, ne-a relatat Silvia Apostol, profesoară de biologie și educație pentru sănătate la Liceul Teoretic „Ion Creangă”.

Părinții recunosc că această disciplină îi ajută să depășească barierele pe care le întâmpină atunci când trebuie să discute cu adolescenții despre sănătatea reproductivă.

„Trăim în vremuri în care informarea a devenit o necesitate, începând de la părinte și terminând cu cel mai mic membru al familiei. Pe lângă faptul că adolescenții au posibilitatea să afle răspunsuri la întrebări incomode pentru părinții lor, ei învață cum să adopte un mod de viață sănătos și cum să evite provocările. Ca părinte, ezit să discut anumite subiecte cu fiul meu, de aceea susțin tot ce se face în școală. Dacă nu va găsi răspuns în familie sau la școală, adolescentul îl va căuta în alte medii, unde răspunsul nu va fi tocmai corect și potrivit vârstei lui”, a menționat mama Olesea Botezatu. 

În Republica Moldova, fiecare al cincilea copil are cel puțin un părinte plecat la muncă peste hotare, în timp ce aproximativ 5% dintre copii – pe ambii părinți. În asemenea condiții, copiii rămân în grija bunicilor, rudelor sau altor persoane.

Pelaghia Tontici este bunică a 3 fete și 8 băieți. Recunoaște că se eschivează de la răspunsuri atunci când nepoatele o întreabă despre dezvoltarea lor în adolescență și le spune adesea să citească pe internet:

„Nepoțelele mă năvălesc cu întrebări la care eu nu sunt pregătită întotdeauna să le răspund. Când le spun să caute pe internet, ele îmi zic că vor întreba profesoara la școală. Pe una dintre nepoțele am crescut-o de când avea trei anișori. Când era micuță, avea întrebări mici. Acum a crescut, respectiv și întrebările sunt mari”.

Elevii de la LT „Ion Creangă” sunt entuziasmați de această disciplină. Pentru a-și testa cunoștințele în domeniul sănătății reproductive, au decis să organizeze o tombolă. Pentru fiecare răspuns corect, elevii au primit fructe. Care sunt cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinilor nedorite, din ce este alcătuit sistemul reproductiv al omului, care sunt infecțiile cu transmitere sexuală – sunt doar câteva întrebări la care au răspuns corect participanții la tombolă.

„Am învățat cum să mă alimentez corect, cum să evit stresul sau depresia, care sunt orele de somn pentru o odihnă calitativă și ce beneficii are sportul”, ne-a spus Andrian Luchian, elev în clasa a XI-a.

Ana-Maria Odobescu consideră că, anume la lecțiile de „Educație pentru sănătate”, adolescenții învață informații utile pentru viață. Mai mult, tânăra a mers la Școala Trainerilor Y-PEER Moldova, devenind astfel traineră națională. În prezent, Ana-Maria se implică în activități de informare, comunicare și educare pentru tineri în domeniul sănătății sexual-reproductive și tehnicilor de teatru social:

„Am observat că adolescenții dau crezare multor mituri, precum „O fată nu poate să rămână însărcinată după primul contact sexual, chiar dacă acesta a fost neprotejat” sau că „Prezervativul reduce din plăcere în timpul actului sexual”. Suntem conștienți că nici părinții nu sunt informați, pentru că ei nu au fost informați, la rândul lor, nici la școală, nici în familie”. 

Liceul Teoretic „Ion Creangă” din s. Cuizăuca se mândrește cu echipa feminină de minifotbal, formată din tinere din șase sate. Fetele au adunat în palmares o mulțime de premii, printre care: Cupa Raionului; Cupa FC Nistru; Locul 3 la turneul Internațional de minifotbal; Locul 1 la meciul de la Lalova; Locul 1 la meciul de la Minceni.

În sala de sport a Liceului, fetele și-au demonstrat agilitatea, rezistența și spiritul de echipă, fiind ghidate de Tudor Opinca, profesorul de educație fizică.

Promovarea „Educației pentru sănătate” și a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor dau rezultate în raionul Rezina, spune Aliona Vozian, șefa CSPT Rezina: 

„În ultimii ani, într-adevăr, a scăzut numărul sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor. În cele nouă luni ale acestui an, la maternitatea din Rezina au născut doar trei adolescente cu vârsta de până la 18 ani. Sarcinile nedorite au un impact negativ nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea psihoemoțională. Din punct de vedere medical, sarcina nu este dorită până la 19-20 de ani, deoarece până la această vârstă corpul încă nu e pregătit pentru a primi o sarcină, de aceea adesea au loc complicații, fiind urmate consecințe grave, precum infertilitatea”. 

Acțiunea face parte din campania cu genericul „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, lansată în primăvara anului 2018 de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal Y-PEER Moldova și Centrul Educațional „PRO DIDACTICA”.

Ludmila Sîrbu, analistă de programe tineret la UNFPA Moldova, a menționat că organizația pe care o reprezintă „susține Guvernul Republicii Moldova în asigurarea unei calități privind dobândirea abilităților de viață și deprinderilor sănătoase, atât în școală, cât și în comunitate. Școala este locul unde petreceți majoritatea timpului, unde sunteți adolescenți și deveniți maturi, este instituția care oferă informație verificată, adecvată fiecărei vârste. Nu în ultimul rând, școala este cea mai bună parteneră a familiei”. 

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.