Acceptăm sau refuzăm vaccinul? Cum au comentat specialiștii de la workshopul Ask a Mom
Util pentru părinți

Acceptăm sau refuzăm vaccinul? Cum au comentat specialiștii de la workshopul Ask a Mom

Vaccinarea copiilor – o temă destul de controversată în societatea noastră – a fost discutată pe larg în cadrul workshopului „Imunizarea copiilor: Pro sau contra?”, organizat de comunitatea online de mămici „Ask a Mom”. Mai mulți medici mediatri și imunologi au vorbit în fața a circa o sută de persoane despre vaccin, beneficiile și consecințele acestuia.

„Evenimentul a fost o provocare pentru noi, subiectul fiind unul sensibil și care împarte părinții în două tabere: pro și contra vaccinare. La acest eveniment au fost invitați șase speakeri care ne-au vorbit despre vaccin, reacțiile adverse și schemele de vaccinare. De asemenea, am discutat despre mitul precum că autismul este cauzat de vaccin”, a menționat fondatoarea grupului Ask a MOM, Alicia Valcov.

„Echipa Ask a MOM nu se va opri aici. La finalul atelierului de lucru am ajuns la relatarea multor situații dificile pe care le întâmpină părinții atunci când ajung să fie telefonați de către medicii de familie, unde accent nu este pus pe importanța vaccinării, ci mai curând pe „obligația” vaccinării. Am propus spre final crearea unei celule de criză între părinți și Centrul Național de Sănătate Publică pentru a raporta aceste cazuri de abuz care fac o mare defavorizare imunizării”, a subliniat una dintre organizatoarele evenimentului, Dana Odainic.

Medicii, despre importanța vaccinului

Medicul pediatru Mihai Stratulat susține că vaccinarea a fost introdusă obligatoriu în masă pentru ca omenirea să scape de acele boli care au existat cândva. Însă, din cauză că nivelul de vaccinare scade în întreaga lume, aceste boli o să înceapă să reapară.

„Primele vaccinuri importante sunt acele din maternitate. Primul vaccin e administrat la 24 de ore și este împotriva hepatitei B. După 48 de ore de la naștere e pus vaccinul BCG. După aceste două vaccinuri, este suficient ca bebelușul să fie consultat de medicul de familie sau de către pediatru, pentru următoarele vaccinuri. Cât ține de analize, nu este nevoie ca acestea să fie făcute înaintea fiecărui vaccin”, precizează Mihai Stratulat, potrivit căruia niciun vaccin nu ne apără de boală. Totuși, în unele cazuri, fiind vaccinat, copilul poate să facă doar o formă ușoară a bolii.

Olga Cîrstea, medic pediatru la Centrul de Vaccinare și Consultare „Immuno Plus”, a menționat că, la vârsta de adult deja vaccinurile au o limită de eficiență, deoarece atunci avem propriul sistem imun care ne protejează. În același timp, copilul se naște cu un sistem imunitar foarte fragil și până la 6 luni el este protejat de anticorpii pe care îi primește de la mămică în timpul nașterii. Și abia la vârsta de 8-9 ani sistemul imunitar al copilului ajunge la maturitate.

În prezent, vaccinurile au ajuns într-o criză de neîncredere, susține șefa laboratorului ,,Profilaxia specifică” din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, specialistă în prevenirea maladiilor transmisibile prin imunizare, Victoria Bucov. Medicii de familie însă pot schimba situația, implicându-se mai activ în informarea populației.

„Cel mai mare dușman al imunizării este chiar imunizarea, deoarece elimină maladiile infecțioase din viața noastră. Ca urmare, noi nu vedem aceste maladii și ne gândim că nu mai avem nevoie de vaccinare. Nimeni însă nu se gândește că acest lucru se întâmplă datorită imunizării. De aceea, medicii de familie trebuie să informeze părinții despre beneficiile și contraindicațiile vaccinării. Numai așa vom reuși să arătăm că, într-adevăr, vaccinul protejează copilul de foarte multe boli”, a precizat Victoria Bucov.

Cât ține de modificarea numărului de vaccinuri care trebuie administrate copilului, Anatolie Melnic, şeful Centrului profilaxie specifică din cadrul Centrul Național de Sănătate Publică, a menționat că, odată la cinci ani, Ministerul Sănătății aprobă Programul Național de Imunizări, reieșind din situația epidemiologică din țară și din lume.

„De exemplu, vaccinarea împotriva poliomielitei nu era făcută până în anul 2010, când în Tadjikistan a apărut o epidemie de poliomielită. Luând în calcul acest fapt, a fost decisă introducerea acestui vaccin pe o perioadă de cinci ani, care era făcută la vârsta de 15 ani. Acum, cazuri de poliomielită se mai înregistrează doar în în țări precum Pakistan și Afganistan, numărul lor însă scade anual de două ori. În legătură cu scăderea riscului, a fost contramandată vaccinarea contra poliomielitei”, a menționat Anatolie Melnic.

De cealaltă parte, doctorul homeopat Ludmila Izverschi spune că fiecare copil este individual și poate avea reacții adverse de la vaccin, de aceea pledează pentru vaccinul individualizat. „Nu au fost făcute cercetări despre ce imunitate are copilul după administrarea vaccinurilor. Noi suntem absolut diferiți și reacționăm diferit. De aceea, este nevoie să fie făcută imunograma înainte de a vaccina copilul”, a precizat specialista.

Părinții, mulțumiți de eveniment

Evenimentul a atras tinere mămici, cupluri de părinți și viitoare mămici și tătici. Invitații au menționat că au venit la eveniment fiind atrași de tema propusă spre discuții și pentru a afla detalii despre vaccinare.

Aurel și Cristina au venit la eveniment împreună cu băiatul lor, Luca, de aproape patru luni. Soții spun că pledează pentru vaccinare. Au venit la acest eveniment pentru a vedea căror riscuri supun copilul dacă îl vaccinează sau nu.

„În primul rând, cred că ambii părinți trebuie să fie prezenți la orice eveniment care ține de educația și îngrijirea copilului. Vaccinarea este un subiect intens discutat. Luca a primit vaccinurile de la maternitate și în curând îi vom administra și următoarele vaccinuri. De aceea, am decis să venim ambii la acest eveniment pentru a înțelege riscurile la care îl supunem pe copil dacă îl vaccinăm sau nu”, a precizat tatăl Aurel.

Olga a născut prematur și spune că, din această cauză, micuțul nu a fost vaccinat conform programului. A venit la eveniment ca să afle detalii despre vaccinarea copiilor prematuri: „Mă interesează să aflu cât mai multe detalii despre vaccinare și imunizarea copiilor născuți înainte de termen. Am un copil născut prematur și vreau să știu dacă există un calendar de vaccinare pentru acești copii. Sunt pentru vaccinare, dar mă interesează cazurile speciale”.

Tatiana și Eugeniu au două fetițe, cea mai mică – de două luni. Soții spun că sunt indeciși și nu știu dacă trebuie sau nu să vaccineze copiii, de aceea au venit la acest eveniment: „Dacă vaccinezi copilul, atunci îl expui unui risc. În același timp, dacă nu-l vaccinezi, îl expui altui risc. Vorbim despre o probabilitate de 50 la 50. Nimeni nu mă poate convinge că trebuie sau nu vaccinat. De aceea, am venit astăzi aici ca să aflu răspunsul. Fetița cea mai mică are două luni și nu știm dacă să o vaccinăm sau nu. Copilul a primit toate vaccinurile din maternitate, dar mai departe nu știm ce să facem, deoarece a avut o reacție adversă de la BCG”.

Elena spune că echipa Ask a MOM a avut o idee bună de a organiza un seminar întreg dedicat unui singur, dar foarte controversat subiect – cel al vaccinării copiilor.

„Ideea invitării unor speakeri din tabere adverse a fost una foarte bună, deoarece a permis o abordare multiaspectuală a problemei și un schimb de idei constructiv. În viziunea mea, specialiștii care recomandă vaccinarea copiilor au avut cele mai plauzibile și logice argumente, cu trimiteri la date oficiale, recomandări și cercetări ale instituțiilor de profil din țară și internaționale. Indiferent de curentul la care aderă, le-aș recomanda tuturor părinților să fie atenți la sursele de informare, calificarea și experiența profesională ale persoanelor pe care le ascultă. Consider că seminarul și-a atins scopul, am găsit răspuns la multe întrebări și, fiind mai informată, sunt mai liniștită în privința alegerii pe care o fac la acest subiect”, a precizat Elena.

Workshopul a culminat cu o tombolă la care au fost oferite cinci termometre digitale de la compania „Dr.Frei”, patru sticluțe de la „ProTectis”, două sticluțe de la „Caillou”, o sticluță de la „Immunol” și una de la „Ocean”.

Partenerii evenimentului au fost: Dr. Frei – partener general, Baby Boom, Eubiotic, Bioderma, Protectis, Caillou, OM, Ocean, Pediatrica.

P. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.