Profesii

Absolvenții colegiilor și ai centrelor de excelență vor susține bacalaureatul profesional, nu academic

By iulie 20, 2017 No Comments

Absolvenții colegiilor și ai centrelor de excelență din Republica Moldova, care au studiat în baza studiilor gimnaziale, vor susține obligatoriu bacalaureatul profesional, și nu cel academic, cum este în prezent. Modificarea a fost aprobată de către Cabinetul de miniștri.

Examenul de bacalaureat profesional le va permite absolvenților programelor de formare profesională tehnică postsecundară și nonterțiară să participe la concursul de admitere în ciclul I de studii superioare la o specialitate din domeniul studiat.

La solicitare, absolvenții de colegii și centre de excelență vor putea susține și examenul național de bacalaureat academic, care le va permite să-și continue studiile superioare în alte domenii de formare profesională.

De asemenea, Executivul a decis să substituie funcția de ajutor de educator cu cea de asistent al educatorului. Durata programelor de studii pentru aceste categorii de funcționari va fi de trei ani.

Totodată, Executivul a susținut prelungirea cu un an a termenului de intrare în vigoare a prevederilor privind obligativitatea deținerii studiilor superioare de master pentru a ocupa funcții didactice în învățământul liceal, dar și a finalizării studiilor de doctorat pentru a activa în învăţământul superior. Măsura vine să ofere timp suficient cadrelor didactice pentru a obține calificările necesare.

Suntparinte.md a lansat rubrica „Ajută-ți copilul să aleagă profesia potrivită”. Vom publica o serie de articole și videouri cu scopul de a oferi o ghidare atât elevilor, cât și părinților. Oricine dintre copii poate alege o profesie.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.