Abandonul trăit de copil: Consecințe și metode de prevenire
Siguranța familiei

Abandonul trăit de copil: Consecințe și metode de prevenire

Sărăcia, nepăsarea, boala, depresia postnatală sau lipsa de informare sunt doar câteva dintre motivele pentru care unii părinți decid să-și părăsească copiii. Unii dintre ei cred că astfel copiii lor vor avea o viață mai bună decât le pot ei asigura, fără să înțeleagă cât de mult sunt marcați cei mici. 

Abandonul este un fenomen care i-ar putea afecta pe copii nu doar în momentul în care sunt părăsiți, ci și pe parcursul întregii vieți. Acești copii vor avea mereu senzația că nu pot să facă nimic de sine stătător și mereu vor cere ajutorul celor din jur, percepându-i mai buni decât ei.

Efectele abandonului sunt multiple, cel mai grav lucru fiind că acești copii se simt întotdeauna diferiți de restul lumii. Iată câteva dintre consecințele generate de abandon:

  • Întârziere în dezvoltarea fizică și psihică ca urmare a lipsei de stimulare, explorare, relaționare, participare și interacțiune a copiilor;
  • Sentimentul de vină. Copilul se consideră vinovat pentru că nu este alături de mama sa;
  • Izolarea de cei din jur. Incapacitatea de „a da” și de „a primi” în relațiile cu ceilalți;
  • Căderea în extreme. Copilul sau așteaptă de la toată lumea afecțiune, dragoste și tandrețe, sau devine foarte rece și incapabil de atașamente;
  • Incapacitatea de a-și controla emoțiile. Copilul poate fi impulsiv și foarte ușor poate deveni agresiv;
  • Dorința de a atrage atenția cu orice preț de multe ori prin comportamente dăunătoare;
  • Dependența față de instituție. Copilul nu își dezvoltă deprinderi de viață, nu este pregătit pentru a se integra în societate.

Fiecare dintre noi are un rol important în prevenirea abandonului copiilor. În unele cazuri, puteți fi singurii care ar avea capacitatea de a convinge persoana să nu-și părăsească copilul. Comunicați cu aceste persoane, ascultaţi-le atent şi inspiraţi-le încredere în propriile forţe.

Atunci când întâlniţi o familie sau o persoană care ar putea să-şi abandoneze copilul, întreprindeți cel puțin unul dintre următorii pași:

  • Vorbiţi cu persoana sau familia, aflaţi nevoile şi grijile acesteia, asiguraţi-o că nu este singură şi că problema ei poate fi rezolvată;
  • Spuneţi-i să meargă la asistentul social de la primărie sau la Secţia raională de asistenţă socială şi protecţie a familiei;
  • Referiţi cazul profesionistului responsabil de intervenţie: asistent social, medic de familie, autoritate tutelară ş.a.

Aproape 4.100 de copii din țara noastră au rămas fără îngrijire părintească în 2015. Printre principalele motive este plecarea peste hotare a unicului sau ambilor părinţi, decăderea din drepturile părinteşti, lipsa condiţiilor de trai, neîndeplinirea obligaţiilor părinteşti sau starea gravă de sănătate a părinţilor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.