A început vacanța de toamnă! Reguli obligatorii pe care să le spui copilului tău
Siguranța familiei

A început vacanța de toamnă! Reguli obligatorii pe care să le spui copilului tău

Sursa foto: seisecurity.com

De astăzi și până pe data de 31 octombrie, elevii din întreaga țară se vor afla în vacanța de toamnă. Deoarece, în această perioadă, copiii vor avea mai mult timp liber, vor fi mai puţin supravegheaţi de părinţi şi deloc de către profesori, Inspectoratul General al Poliției va desfășura, pe întreg teritoriul țării, operațiunea specială „Grija”, cu scopul de a preveni și combate delicvența juvenilă, traumatismele în rândul copiilor, infracţiunile comise împotriva lor etc.

În acest context, Poliția vă recomandă să le spuneți copiilor următoarele:

  1. Să nu deschidă niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă le vor spune că sunt trimişi de părinţi. Uşa trebuie să fie mereu încuiată. 
  2. Să nu ofere date personale sau fotografii celor cu care vorbesc pe internet.
  3. Să nu spună persoanelor străine care sună la telefon că sunt singuri acasă.
  4. Să sune sau să meargă la un vecin de încredere în cazul în care le este frică, se simt amenințați sau au o urgență.
  5. Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.).
  6. Când circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajung cu bicicleta într-o intersecţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să fie mai atenți.
  7. Să traverseze strada numai pe trecerea pentru pietoni. Acolo unde sunt instalate semafoare, să aștepte cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi să traverseze numai la această culoare.

Atenție! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, ambulanței sau pompierilor, să NU traverseze, chiar dacă semaforul va arăta culoarea verde.

Aceste recomandări vor fi mai ușor de respectat dacă voi, ca părinți:

  • Le acordați toată atenția de care au nevoie.
  • Discutaţi deschis cu ei despre problemele care-i apasă. Pe cei mici învăţaţi-i că, dacă se rătăcesc, să cunoască numele complet al părinților, numărul de telefon al acestora, precum și adresa de la domiciliu.

Dacă aveți nevoie de ajutor, apelați cu încredere la cel mai apropiat sector de poliție sau sunați la numărul unic de urgență 112.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.