A început Caravana Alăptării! În ce localități vor ajunge specialiștii în alăptare și pediatrie
Știri

A început Caravana Alăptării! În ce localități vor ajunge specialiștii în alăptare și pediatrie

Sursa foto: Caravana Alăptării

Alăptarea în primele ore de la naștere este vitală și cea mai eficientă metodă de alimentație pentru ca nou-născuții să crească și să se dezvolte sănătos și armonios. Alimentația naturală este o responsabilitate a fiecărei familii, precum și a întregii societăți. Aceasta este concluzia primului eveniment de informare și promovare a alăptării din cadrul Caravanei Alăptării cu mesajul „Protejați alăptarea. E o responsabilitate comună!”.

Startul Caravanei a fost dat ieri, 9 august, la Spitalul raional din Criuleni, unde mai mulți părinți cu copii mici, precum și mămici care alăptează sau sunt în așteptarea bebelușilor au aflat informații și recomandări utile privind avantajele alimentației naturale atât pentru copii, cât și pentru mame. Campania este organizată de Ministerul Sănătății, Biroul Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, UNICEF Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Potrivit statisticilor, alăptarea optimă ar reduce rata deceselor la copiii sub 5 ani și ar putea salva viețile a 823 000 de copii la nivel mondial. Totuși, mai puțin de 40% dintre copiii sub vârsta de șase luni sunt alăptați exclusiv, date ce continuă să crească din cauza unor bariere pe care le întâlnesc mamele în procesul alăptării – fie lipsa de sprijin în familie, fie accesul redus la consiliere calificată, fie cunoștințe insuficiente despre beneficiile laptelui matern.

„OMS recomandă inițierea alăptării în decurs de o oră de la naștere, alăptarea exclusivă la sân – în primele 6 luni de viață și continuarea alăptării până la 2 ani a copilului. Ratele de alăptare exclusivă sunt mai mici în regiunea europeană a OMS – aproximativ 13% dintre nou-născuți sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni. Există evidențe clare ce indică faptul că alăptarea asigură o creștere optimă și joacă un rol important împotriva supraponderalității și obezității în copilărie și a riscului de a face o boală netransmisibilă mai târziu”, a declarat dr. Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului mai mulți specialiști calificați din domeniul pediatriei și neonatologiei au îndrumat mămicile cu privire la modalitățile corecte de alăptare și au îndemnat tații să se implice în susținerea și încurajarea alăptării. În cadrul instruirii a avut loc și o discuție deschisă la subiectul „Vaccinarea femeilor gravide și a celor care alăptează”, unde experții au oferit beneficiarilor răspunsuri la întrebările despre vaccinarea în timpul sarcinii sau alăptării.

„În Republica Moldova, mai multe femei însărcinate și care alăptează au fost deja vaccinate, fără a avea reacții adverse. Specialiștii și personalul medical vă pot informa zilnic despre noile date științifice care, la momentul actual, duc la aceeași concluzie – trebuie să ne vaccinăm. Este neapărat să consultăm medicul înainte de a ne vaccina. Așadar, recomand cu încredere vaccinarea femeilor însărcinate sau a mămicilor care alăptează, pentru a preveni răspândirea COVID-19 și pentru a-și menține starea de sănătatea”, le-a explicat Alexei Ceban, medic epidemiolog, coordonator programe, Biroul OMS Moldova.

Participanții au avut posibilitatea să facă schimb de idei și de experiențe personale cu alți părinți pe subiecte de interes: practici corecte de inițiere a alăptării, avantajele demonstrate științific ale alăptării, beneficiile laptelui matern pentru sănătatea fizică și psihică, modul în care pot fi prevenite complicațiile etc.

„Este primul eveniment de acest gen la care particip și sunt bucuroasă că am venit. Aveam multe întrebări, citisem informații despre alăptare pe internet, dar sfaturile și recomandările specialiștilor au confirmat informațiile din alte surse. Aici am aflat despre tehnicile de alăptare, alimentație, contraindicații și alte aspecte importante privind alăptarea. Am discutat și cu alte mămici la eveniment și am aflat povestea lor, unele având deja experiență în alimentația naturală”, a spus Eugenia Brânza, participantă.

Evenimentele de informare vor continua în alte 5 orașe din țară:

  • Fălești (11 august)
  • Strășeni (13 august)
  • Cimișlia (16 august)
  • Drochia (18 august)
  • Vulcănești (20 august)

Campania se desfășoară în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA), care are loc anual în perioada 1-7 august, în peste 175 de țări ale lumii.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.