A fost epuizat stocul de vaccinuri contra difteriei și tetanosului. În cât timp va ajunge un nou lot
Școlar

A fost epuizat stocul de vaccinuri contra difteriei și tetanosului. În cât timp va ajunge un nou lot

Vaccinul DT (contra difteriei și tetanosului) lipsește în mai multe instituții medico-sanitare din țară. Totuși, lipsa acestuia nu ar trebui să îngrijoreze părinții care doresc să își înscrie copiii în clasa I, întrucât lotul de vaccin va ajunge în viitorul apropiat la Centrul Naţional de Sănătate Publică.

„Este vorba despre o problemă tehnică legată de transferul banilor. Problema nu este gravă și se va reuși vaccinarea copiilor până la 1 septembrie. Lotul va ajunge în cel mult 10 zile”, a declarat pentru Suntparinte.md vicedirectorul de la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), pe domeniul prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună.

Conform Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020, revaccinările contra difteriei şi tetanosului pentru adulţii de 25 şi 35 de ani au fost anulate, din motiv că s-a ameliorat situația epidemică privind difteria. Vaccinul este administrat pentru prima dată copiilor de 6-7 ani, ulterior adolescenților la vârsta de 15 – 16 ani, după care adulților la 20, 30, 40, 50 și 60 de ani. Vaccinul este administrat intramuscular (în muşchiul porţiunii superioare a braţului).

Difteria este provocată de o bacterie toxigenă. Acest germen produce o toxină care lezează sau distruge ţesuturile din organism. Un tip de difterie afectează simultan faringele şi amigdalele. Alt tip, care se întâlneşte frecvent în regiunile tropicale, provoacă ulcere cutanate.

Tetanosul este o maladie infecţioasă provocată de bacteriile anaerobe, care se dezvoltă în ţesuturile moarte. La pătrunderea în organism, bacteriile produc o toxină ce afectează nervii care inervează muşchii. În consecinţă, muşchii se contractă şi determină rigiditatea corpului. În Republica Moldova, grație imunizărilor, tetanosul la nou-născuţi a fost eliminat, ultimul caz fiind înregistrat în 1966. Se întâlnesc cazuri unice de tetanos, de regulă, la persoane nevaccinate în vârstă de peste 50 ani.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.