70 de localități din Cahul și Ungheni vor beneficia de echipamente de protecție și produse în valoare de 155 000 de euro
Știri

70 de localități din Cahul și Ungheni vor beneficia de echipamente de protecție și produse în valoare de 155 000 de euro

Sursa foto: UN Women Moldova

70 de localități din raioanele Cahul și Ungheni au primit un lot de asistență în valoare totală de 155 000 de euro. Acesta conține 9.000 de litri de dezinfectanți, 21 500 de măști de protecție, 1.100 de mănuși reutilizabile din cauciuc, 90 de termometre cu infraroșu, 800 de pachete cu produse alimentare și de igienă și 1.000 de seturi de materiale educaționale.

Echipamentele și produsele sunt donate în cadrul Programului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Sursa foto: UN Women Moldova

„În această perioadă dificilă, gândurile noastre se îndreaptă către victimele violenței în familie. Uniunea Europeană oferă suport echipelor multidisciplinare care sunt implicate în cazurile de violență în familie din raioanele Cahul și Ungheni. Sperăm că această asistență va transmite un mesaj atât victimelor violenței în familie, cât și copiilor și familiilor în situație de risc că nu sunt singuri în această perioadă”, a menționat Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

Sursa foto: UN Women Moldova

La nivel mondial, există dovezi că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul cazurilor de violență în familie și în bază de gen este în continuă creștere.

Peterson Magoola, Reprezentant interimar de țară, UN Women Moldova, a menționat că „este important să luăm măsuri pentru a proteja, de toate formele de violență, femeile și fetele. Bunurile pe care le vedeți astăzi sunt destinate echipelor multidisciplinare care asigură funcționarea serviciilor sociale la nivel local, precum și femeilor, copiilor și familiilor vulnerabile”.

Sursa foto: UN Women Moldova

Programul EVA are și o componentă de pilotare în școli a activităților de prevenire a violenței, componentă care va fi implementată împreună cu UNICEF Moldova.

„Pandemia afectează, de asemenea, copiii de toate vârstele, inclusiv cei mai vulnerabili care nu au acces la profesori, prieteni, la serviciile de nutriție și protecție. Anume copiii se confruntă cu un risc crescut de exploatare, violență și abuzuri atunci când școlile sunt închise, serviciile sociale sunt întrerupte și circulația este restricționată”, a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF Moldova.

Sursa foto: UN Women Moldova

Conform datelor Inspectoratului General de Poliție, în primele trei luni ale anului 2020, au fost înregistrate 267 de infracțiuni legate de violența în familie, cu 15,5% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Programul „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” are drept scop promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale și combaterea violenței domestice împotriva femeilor și copiilor în raioanele Ungheni și Cahul. Acest Program va fi implementat timp de trei ani, având o valoare totală de 5 250 000 de euro.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.