60 de treceri pentru pietoni cu mesaje despre egalitatea de gen, în raioanele Cahul, Ungheni, Strășeni și Fălești
Știri

60 de treceri pentru pietoni cu mesaje despre egalitatea de gen, în raioanele Cahul, Ungheni, Strășeni și Fălești

Sursa foto: UN Women Moldova

Cu prilejul Zilei Europei, 26 de localități din Republica Moldova s-au angajat să promoveze egalitatea de gen drept valoare europeană fundamentală, prin inscripționarea mesajelor pe trecerile pentru pietoni. 

Această inițiativă este susținută de UN Women, UNICEF și UNFPA, în cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană pentru asigurarea egalității de gen, combaterea stereotipurilor de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și copiilor din raioanele Cahul, Ungheni, Strășeni și Fălești.

În strânsă colaborare cu autoritățile locale, în prima parte a lunii mai, 60 de treceri pentru pietoni din patru raioane vor fi marcate cu mesaje despre egalitatea de gen, precum „Împreună mai puternici”, „Suntem diferiți, dar egali”, „Traversează spre egalitate”, „Se poate și altfel. Fără stereotipuri”.

„Femeile din Moldova în continuare sunt subreprezentate în pozițiile de conducere, sunt remunerate diferit decât bărbații pentru munci similare și sunt adesea afectate de violența domestică. Prin mesaje înscrise în locuri publice, dorim să sporim gradul de conștientizare a publicului asupra principiului egalității de drepturi și oportunități între femei și bărbați, ca parte importantă a procesului de transformare a raioanelor Cahul și Ungheni în raioane campioane în egalitatea de gen a menționat Polina Panainte, managera proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Ungheni și Cahul”, UN Women.

„Doar împreună putem contribui pentru ca fiecare familie să ducă o viață mai bună, în siguranță, armonie și prosperitate, pentru ca fiecare comunitate să fie una tolerantă și puternică. Toate acestea sunt posibile doar atunci când atitudinea tuturor persoanelor se va schimba, când vor dispărea stereotipurile de gen, când bărbații și femeile vor partaja treburile casnice, se vor implica în mod egal în creșterea și educarea copiilor, când comunitățile vor promova comportamentele nonviolente și vor încuraja implicarea”, a spus Violeta TERGUȚĂ, coordonatoarea UNFPA Moldova a Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”. 

De asemenea, UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Ungheni și Cahul”, a lansat un concurs de colaje și desene pentru elevi cu scopul de a transpune, într-un mod artistic, una dintre cele mai importante valori pe care a fost construită Europa: egalitatea. La concurs au participat tineri și tinere din raioanele Cahul și Ungheni care, de la începutul anului, au beneficiat de sesiuni de formare despre egalitatea de gen.

Drepturile și bunăstarea copiilor depind adesea de drepturile și bunăstarea femeilor. Investițiile în egalitatea de gen contribuie la rezultate pozitive pe tot parcursul vieții pentru copii și comunitățile lor. Sperăm că aceste mesaje vor fi văzute, apreciate și acceptate de cât mai multe persoane, astfel încât să contribuie la bunăstarea copiilor, femeilor și întregii comunități”, a menționat Gheorghe Trofin, coordonatorul UNICEF al proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Ungheni și Cahul”.

La concurs au trimis lucrările elevii și elevele din:

 • Gimnaziul Alexeevca
 • Gimnaziul Buciumeni
 • Gimnaziul Costuleni
 • Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din or. Cornești
 • Gimnaziul Buzduganii de Sus
 • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Ungheni
 • Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni
 • Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din mun. Ungheni
 • Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din s. Alexandru Ioan Cuza
 • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cahul
 • Gimnaziul „Alecu Mare” din s. Slobozia Mare
 • Școala de Arte din Cahul

Despre proiectul EVA:

În 2020, UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF, a început implementarea proiectului EVA – „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană. Acesta are două obiective majore: promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale, precum și combaterea violenței domestice împotriva femeilor și copiilor. Proiectul va fi implementat în 12 localități din raioanele Cahul și Ungheni și va dura până în decembrie 2022. 

Despre proiectul EU4GE:

Programul „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA, susține egalitatea de șanse între femei și bărbați, abordând percepțiile cu referire la rolurile bărbaților și femeilor în familie și în societate și contribuind la eliminarea violenței pe bază de gen.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.