27 de moldoveni, diagnosticați cu COVID-19, de medicul de familie, nu sunt infectați
Știri

27 de moldoveni, diagnosticați cu COVID-19, de medicul de familie, nu sunt infectați

27 de persoane din Republica Moldova, diagnosticate cu COVID-19 de medicul de familie, la telefon, nu s-au infectat cu noul tip de Coronavirus. Testele de laborator au indicat rezultat negativ, respectiv persoanele au fost excluse din lista celor cu diagnostic clinico-epidemiologic.

Din totalul de 135 de cazuri stabilite clinico-epidemiologic anterior, au fost testate în laborator 66 de persoane. În cazul a 39 de persoane, rezultatul de laborator a fost pozitiv; în cazul a 27 – rezultat negativ. În continuare, urmează să fie testate alte 69 de persoane.

Astfel, bilanțul persoanelor diagnosticate cu COVID-19, conform testelor de laborator, a ajuns la 2.282. Astăzi, 18 aprilie, au fost înregistrate 114 cazuri de infecție cu noul coronavirus după procesarea a 726 probe.

Menționăm că, începând cu 10 aprilie curent, pacienții cu forme ușoare de COVID-19, care nu suferă de boli secundare (diabet, maladii cardiovasculare sau oncologice), sunt tratați la domiciliu. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt, în continuare, internate în spitale, la fel și minorii, gravidele sau persoanele care au maladii asociate.

Întreaga discuție între pacient și medicul de familie are loc prin telefon. În baza datelor stării sănătății şi anamnezei epidemiologice, medicul de familie stabilește diagnosticul. Asta chiar dacă Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie în cazul infecției cu coronavirus de tip nou prevede că un caz este declarat confirmat doar în baza testelor de laborator.

La anchetarea pacientului sunt luate în considerare vârsta persoanei, data debutului bolii, semnele clinice ale bolii, istoricul de călătorie (data, locul şi perioada), modul de călătorie (avion, autocar, mașina personală, altul), contact cu un caz probabil, deces după caz.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.