22 de cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus, în Moldova
Știri

22 de cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus, în Moldova

By 27/03/2020 martie 28th, 2020 No Comments

Alte 22 de persoane din Republica Moldova au fost testate pozitiv la prezența Coronavirusului de tip nou, dintre care patru lucrători medicali de la Spitalul Republican. Bilanțul persoanelor afectate de COVID-19 a ajuns la 199.

Azi au fost procesate 128 de probe primar și 45 de probe repetat. Dintre cele 22 de cazuri confirmate, patru sunt de import (România, Federația Rusă, Marea Britanie și Franța) și 18 cazuri de transmitere locală (Chișinău, Soroca, Ștefan Vodă, Bălți, Ialoveni și regiunea transnistreană).

Astăzi, și un angajat de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chișinău a fost diagnosticat cu COVID-19.

În total, opt cadre medicale de la Spitalul Republican au fost diagnosticate cu COVID-19. În celelalte spitale strategice din țara noastră nu a fost înregistrat niciun caz de infectare a personalului medical.

Premierul Ion Chicu a îndemnat cetățenii să nu participe la slujbe în zilele de odihnă, ci să stea acasă. Dacă slujbele vor fi desfășurate cu participarea oamenilor, autoritățile vor aplica sancțiuni.

Tot azi a fost înregistrat al doilea deces din cauza infecției Covid-19, pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre un medic care activa la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în vârstă de 79 ani.  

Aceasta s-a îmbolnăvit pe data de 19 martie. Pe 24 martie a fost internată la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă.  Pacienta suferea de mai multe boli cronice (diabet zaharat, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială).

Autoritățile îndeamnă în continuare populația să apeleze la 0 80012300 pentru orice întrebare legată de COVID-19 și să se informeze doar din surse oficiale.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează recomandările care trebuie să fie respectate de fiecare persoană:

  • Evitați locurile publice. Stați acasă!
  • Păstrați distanța socială de minimum 1 m.
  • Dacă ați revenit din țările cu risc sporit de infecție sau ați contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei, și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi.
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun.
  • Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);
  • La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.


Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.