„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de la un pediatru celebru
Util pentru părinți

„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de la un pediatru celebru

PP37iSf

Unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din lume, americanul Stephen Cowan, a prezentat 11 sfaturi pentru părinți pe care le-a explicat într-un articol intitulat „11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Acesta susține că, după 25 de ani de practică în domeniul pediatriei și având grijă de mii de copii, a observat câteva probleme în relația părinte-copil.

Iată cele 11 lecții pe care le recomandă pediatrul, potrivit mindbodygreen.com:

1.Creșterea și dezvoltarea copilului nu sunt o competiție

În prezent, toți se grăbesc să crească, însă, într-o societate a vitezei și eficienței, noi uităm că viața este asemenea procesului coacerii unui fruct. Pentru a obține fructe bune, trebuie să hrănești rădăcini puternice. Mergi la o plimbare cu copilul tău, mănâncă împreună cu el, jucați-vă împreună, povestește-i o experiență din copilăria ta.

2. Crearea tradițiilor de familie încurajează rădăcinile puternice și o viață sănătoasă

E adevărat că e nevoie de timp și perseverență. Tradițiile personale sunt sacre, deoarece acestea promovează schimburile care să consolideze legăturile de dragoste și intimitate și să construiască încrederea care îți va proteja copilul pe drumul său prin viață.

3. Oamenii cresc în cicluri

Viața oricărui copil are ritm și puls proprii: fie e rapid și intens, fie e lent și liniștit. Să creștem în cicluri înseamnă că noi nu avem doar o singură șansă să învățăm ceva. Aceeași lecție va apărea din nou și din nou pe măsură ce noi trecem prin anotimpurile vieții noastre.

4. Încurajarea copilului nu este la fel ca îngăduința

Încurajarea înseamnă să-i insufli copilului curaj, și nu să faci totul în locul lui. Uneori, să fii o prezență încurajatoare în viața copilului tău înseamnă să stai puțin într- o part, fiind gata însă să îi dai o mână de ajutor atunci când circumstanțele o vor cere, dar având încredere în abilitățile sale.

5. Copiii sunt învățătorii noștri spirituali

Când sunt mici, copiii urmăresc fiecare mișcare a părinților, studiindu-le inconsecvențele în încercarea de a descoperi această lume nebună. Apoi, ei vor face trimitere la acele inconsecvențe. Rezervă-ți timp pentru a asculta ce dorește copilul tău să te învețe. Unul dintre secretele de părinte constă în dorința și disponibilitatea părinților de a se schimba, din dragoste pentru copii. Atunci când sunteți dispus să vă vedeți limitele, deschideți o conștiință de sine mai profundă  care vă transformă și pe tine, și pe copilul tău.

6. Un simptom este modul prin care corpul ne spune că trebuie să schimbăm ceva

Corpul nostru are propria inteligență și totuși multitudinea de reclame la produse farmaceutice încearcă să ne convingă că este ceva greșit să ai simptome. Pediatrul Stephen Cowan spune că „noi nu avem încredere în inteligența corpului nostru. Ne gândim prea mult și ave tendința de a ne fi frică de senzațiile din corpul nostru”. De exemplu, febra nu este un simptom care să reprezinte o problemă. Orice o provoacă poate fi o problemă, dar febra este doar modul în care organismul încearcă să facă față situației.

7. Fii pregătit

Să fii sănătos nu înseamnă să nu te îmbolnăvești niciodată. Un metabolism imun este cel care învață cum să se îmbolnăvească și cum să se însănătoșească. În loc să trăiești cu fica permanent de a nu te îmbolnăvi, descoperă și încearcă diferite remedii naturale care să contribuie la însănătoșirea grabnică și eficientă a copilului tău o bună alimentație, hidratare, odihnă și exerciții.

8. Vindecarea necesită timp

În cazuri de urgență, sunt necesare medicamente puternice pentru a salva vieți, dar cele mai multe dintre problemele de sănătate ale copiilor nu sunt situații de urgență. În aceste cazuri, e nevoie de timp.

„Copiii m-au învățat că vindecarea este un tip de proces de dezvoltare care are propriile sale etape”, scrie pediatrul. Atunci când nu-i dăm organismului copilului timp suficient pentru a se trata, îl privăm pe copil de etapele din care trebuie să învețe cum să dezvolte o sănătate „de fier”.

9. Secretul vieții este să lăsăm lucrurile să treacă

Fiecare anotimp, fiecare etapă, fiecare mic ritm din viața noastră este o chestiune de a permite lucrurilor să treacă firesc și treptat. A permite copilului să se dezvolte treptat nu este întotdeauna ușor, mai ales că fiecare copil are propriul stil de adaptare.

10. Ai încredere în tine. Tu ești expertul când e vorba de copilul tău

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care pediatrul îi învață pe tinerii părinți este să aibă încredere în ei înșiși. Ne așteptăm să știm totul și totuși ne simțm de parcă nu am ști nimic. Un părinte conștient începe prin a asculta cu nima deschisă ce se întâmplă în viața copilului, fără teamă sau panică. Studiile arată că intuiția mamei este mai puternică decât orice test de laborator când e vorba despre depistarea problemelor. Învață secrete de la copilul tău.

11. Privește lucrurile în ansamblu

Pediatrul susține că a văzut mii de copii crescând și a înțeles că ceea ce pare o piedică la vârsta de patru luni sau la 14 ani este doar o pietricică pe drumul vieții. Când facem un pas în urmă și vedem întregul tablou al vieții noastre, descoperim înțelepciunea și compasiunea.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.