10 școli din Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și Ungheni, mai aproape de necesitățile tinerilor, prin „Educație pentru sănătate”
ȘcolarȘtiri

10 școli din Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și Ungheni, mai aproape de necesitățile tinerilor, prin „Educație pentru sănătate”

Sursa foto: Suntparinte.md

De astăzi, cadrele didactice, psihologii școlari și asistenții medicali care activează în 10 școli din raioanele Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și Ungheni participă online la un program de formare profesională pentru implementarea curriculumului la disciplina opţională „Educaţie pentru sănătate”.

Activitatea este realizată în cadrul Programului de promovare a educaţiei pentru sănătate al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA Moldova) și al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova (MECC), în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri (fondatorul Suntparinte.md).

Este vorba despre 10 instituții de învățământ noi care au devenit parte a Programului:

 1. Liceul Teoretic „Alexandru Donici”, s. Peresecina, Orhei
 2. Gimnaziul „Vasile Lupu”, s. Susleni, Orhei
 3. Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, s. Giurgiulești, Cahul
 4. Gimnaziul „A. Pușkin”, s. Burlăceni, Cahul
 5. Gimnaziul „Grigore Vieru”, s. Sărata Veche, Fălești
 6. Gimnaziul Popovca, s. Popovca, Fălești
 7. Liceul Teoretic „Olimp”, or. Rezina
 8. Gimnaziul Păpăuți, s. Păpăuți, r. Rezina
 9. Liceul Teoretic Sculeni, c. Sculeni, r. Ungheni
 10. Gimnaziul Cioropcani, c. Cioropcani, r. Ungheni

Instruirea se va desfășura în perioada 5 mai – 27 mai. În calitate de formatoare vor fi patru autoare ale Curriculumului la disciplina opţională „Educaţie pentru sănătate”:

 • Mariana Goraş – șefă adjunctă a Direcţiei învăţământ general, MECC
 • Valentina Bodrug-Lungu – doctor habilitat în ştiinţe pedagogice, conferenţiar universitar, catedra Ştiinţe ale Educaţiei, USM
 • Svetlana Moroz – medic ginecolog; directoarea Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din or. Cimişlia
 • Eugenia Buruian – profesoară de biologie, grad didactic întâi, LT ,,Mihail Sadoveanu”, or. Hînceşti

La deschiderea Programului de formare, Mariana Goraș a mulțumit Fondului ONU pentru Populație pentru inițiativa de a prelungi Memorandumul de colaborare între MECC și UNFPA Moldova până în 2022, precum și cadrelor didactice și nondidactice care au acceptat să participe la instruire și să facă parte din Program.

Mariana Goraș

Potrivit Memorandumului, MECC şi UNFPA vor colabora pentru a instrui cadrele didactice, a informa elevii şi părinții în domeniul educației pentru sănătate și a spori participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor. De asemenea, vor fi dezvoltate în continuare parteneriate cu centrele de sănătate prietenoase tinerilor, organizaţiile nonguvernamentale şi de tineret, precum şi cu alţi parteneri de dezvoltare, pentru a servi interesului superior al tinerilor la educaţie de calitate, inclusiv la educaţie pentru sănătate.

„Educație pentru sănătate” – printre cele mai solicitate discipline școlare

Disciplina opțională „Educație pentru sănătate” a fost introdusă în școlile din R. Moldova în anul 2015, pentru clasele I-XII. Este singura disciplină care abordează într-un mod complex aspectele ce țin de alimentație, dezvoltarea sănătoasă a corpului uman, sănătate mintală, sănătate reproductivă, prevenirea violenței și a abuzului de substanțe nocive etc. Este predată gradual, în funcție de vârsta și necesitățile elevilor. Toate acestea îi ajută pe adolescenți și tineri să înțeleagă mai bine schimbările prin care trec, să evite comportamentele riscante și să ia decizii informate.

Din păcate, în țara noastră, deseori, adolescenții și tinerii cresc cu vecinii, cu bunicii, departe de părinți, aceștia fiind plecați la muncă peste hotare. Iată de ce cadrul didactic devine o resursă foarte importantă. Dumneavoastră ați preluat și rolul de părinte în multe familii. Vă mulțumim pentru energia pe care o manifestați în raport cu toți copiii. Doar prin eforturi comune, la nivel local și central, prin conlucrarea familie-școală-autorități, vom putea contribui la asigurarea unei educații de calitate și la prevenirea comportamentelor de risc în adolescență”, a menționat Ludmila Sîrbu, analistă de programe tineret la UNFPA Moldova.

Ludmila Sîrbu

În anul de studii 2020-2021, peste 25 000 de elevi din 452 de instituții de învățământ din întreaga țară au ales „Educație pentru sănătate”, fiind una dintre cele mai solicitate discipline școlare la nivel național. În multe țări din Europa, Educația pentru sănătate este predată obligatoriu în școală și are un impact pozitiv asupra adolescenților și tinerilor, în special prin reducerea semnificativă a cazurilor de sarcini neplanificate în adolescență.

Cele mai multe instituții de învățământ care au ales „Educație pentru sănătate”, în anul de studii 2020-2021, sunt din Chișinău (33), Hîncești (30), Orhei (26), Ungheni (25) și Drochia (22).

Sursa foto: Suntparinte.md

În prezent, la lecțiile de „Educație pentru sănătate” mai sunt incluse metode interactive și digitale de învățare, precum jocuri de rol, Quiz-uri (Ce? Unde? Când?), vizite în instituții care oferă servicii pentru tineri, proiecte comunitare etc.

Pentru profesori, este disponibil un suport didactic electronic special pentru clasele V-XII, care conține principalele teme și modele de planuri de lecții, sarcini și exerciții care pot fi efectuate în timpul orelor sau atribuite ca temă pentru acasă. Acesta va fi disponibil și în limba rusă în următoarele luni. 

De asemenea, în parteneriat cu Centrul Educațional „Pro Didactica”, a fost dezvoltat un manual electronic interactiv pentru clasele VII-IX, care facilitează accesul la educație pentru sănătate și în timpul învățării la distanță/online.

Manualul este disponibil pe platforma edusanatate.prodidactica.md și conține materiale video, sarcini și teste, exerciții și prelegeri care pot fi studiate independent sau în timpul lecțiilor. Acesta poate fi aplicat și la alte discipline care includ predarea subiectelor similare – Dezvoltare personală, Biologie.

Menționăm că, în luna mai, părinții/reprezentanții legali ai elevilor din învățământul primar, pot depune, în scris, o cerere în adresa directorului, prin care solicită studierea disciplinei „Educație pentru sănătate” pentru anul de învățământ care urmează. Elevii din clasele învățământului gimnazial și celui liceal vor depune cererea individual.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.