10 reguli simple de prevenire a Salmonelozei
Siguranța familiei

10 reguli simple de prevenire a Salmonelozei

În ultimul timp, auzim tot mai des că au fost depistate cazuri de toxiinfecție alimentară, după ce persoanele au consumat bucate contaminate cu Salmonella. 

Ce este Salmonella și cum poate fi prevenit acest tip de infecție alimentară aflați de la vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), pe domeniul prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună.

Salmonella este o bacterie care trăiește în tractul intestinal al păsărilor și animalelor. Cel mai des se întâlnesc Salmonella typhimurium și Salmonella enteritidis. Salmoneloza reprezintă o infecție a tractului gastroduodenal, cauzată de această bacterie.

Pentru Salmoneloza, mecanismul de transmitere este fecalo-oral: prin intermediul mâinilor murdare sau obiectelor contaminate. În prezent sunt recunoscute 3 căi de transmitere: hidrică (prin apa contaminată), de contact (prin veselă/ustensile contaminate) şi alimentară (alimente contaminate: carne de pasăre, ouă, produse lactate etc.).

„Omul se îmbolnăvește accidental: de exemplu, carnea a fost contaminată în procesul de sacrificare a unei bovine sau nu au fost respectate procedurile tehnologice în timpul sacrificării unei păsări de casă, respectiv carnea a fost infectată”, a menționat Nicolae Furtună.

Salmoneloza face parte din grupa bolilor diareice acute. Primele simptome de boală sunt:

  • febră;
  • slăbiciuni;
  • frisoane;
  • cefalee;
  • dureri abdominale, musculare şi articulare;
  • diaree şi vome multiple.

În acest context, părinții și copiii trebuie să respecte regula principală în cazul „bolii mâinilor murdare” – spălați-vă pe mâini cu săpun după ce mergeți la WC, înainte de prepararea bucatelor și luarea mesei.

Salmoneloza nu poate fi prevenită prin vaccinare. Alte reguli simple sunt:

  1. Evitați procurarea produselor alimentare și a materiei prime comercializate în condiții nesigure – în stradă sau pieţe neautorizate;
  2. Păstrați alimentele la temperaturi adecvate și evitați păstrarea la temperaturi înalte a produselor alimentare ușor alterabile;
  3. Organizați ceremonii pentru un număr de invitați pentru care pot fi create condiții sigure de servire a alimentelor;
  4. Nu consumați bucate expuse pe masă la ceremonii în condiții de temperatură înaltă și nu serviți copiii sau persoanele în vârstă;
  5. Spălați cu detergenţi și mențineți în curățenie suprafeţele şi vesela utilizate la prepararea şi servirea bucatelor;
  6. Folosiți cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi bucatele pregătite;
  7. Prelucrați termic, cu asigurarea temperaturii de peste 70°C, bucatele de origine animalieră, în special carnea, ouăle și laptele;
  8. Evitați încadrarea persoanelor cu semne de boală (temperatură înaltă, dureri în abdomen, scaun lichid etc.) la pregătirea bucatelor;
  9. Adresați-vă imediat după asistența medicală la apariția semnelor de boală (temperatură înaltă, dureri în abdomen, diaree).

Salmoneloza poate genera complicații grave, de aceea nu puneți în pericol viața familiei și a celorlalți din jur! 

Sursa foto: foodsafety.gov

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.