10 reguli de urmat ca să previi toxiinfecțiile alimentare
Siguranța familiei

10 reguli de urmat ca să previi toxiinfecțiile alimentare

În timpul verii, din cauza temperaturilor ridicate, se înregistrează cele mai multe cazuri de toxiinfecții alimentare. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor propune câteva recomandări la procurarea şi consumarea produselor alimentare:

1. Verificaţi caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect, gust etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare. Refuzaţi produsele care prezintă caracteristici cum ar fi alterarea (miros acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistenţa moale-îngheţata, ambalaje deformate etc.);

2. Acordaţi atenţie deosebită ambalajului. Evitaţi să achiziționați astfel produsele în cazul în care ambalajul este bombat, deformat sau este rupt;

3. Verificaţi dacă e respectată temperatura la care este expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menţionată de producător pe etichetă ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);

4. Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acţiune (prin menţionare pe etichetă);

5. Consumați cât mai multe lichide (apa minerală naturală, apa de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare). Fiți atent la modul în care sunt expuse în raport cu razele solare. Băuturile răcoritoare trebuie să fie însoţite de certificat sanitar-veterinar;

6. Atrageţi atenţie legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc.);

7. Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, termenul de valabilitate;

8. La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs;

9. După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor prescrise de producător pe ambalajul produsului.

10. Evitaţi procurarea alimentelor din locuri neautorizate. Nu cumpărați produse alimentare de origine animală sau non-animală din spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau în stradă, care vă pot afecta sănătatea.

În cazul în care constatați nereguli ce ar putea pune în pericol sănătatea publică, apelați Linia Fierbinte ANSA 080080033.

Sursa foto: arhiva UNICEF

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.