Siguranța familieiUtil pentru părinți

10 metode de contracepție ineficiente și periculoase. Sucul de lămâie și oțetul – folosite în Moldova

Postat de august 15, 2018 No Comments

Cu 50 de ani în urmă, planificarea familială a fost recunoscută ca un drept al omului. Totuși, în țările în curs de dezvoltare, aproximativ 214 milioane de femei care doresc să evite sarcina nu utilizează metode contraceptive moderne. Aproximativ 59 de milioane folosesc metode de contracepție tradiționale care sunt nesigure și chiar periculoase.

Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a colectat mai multe exemple din întreaga lume cu privire la metodele de prevenire a sarcinii. În analiza efectuată se regăsește și Republica Moldova.

1. Oțetul

Lucrătorii medicali din Republica Moldova, Siria și Uzbekistan spun că unele femei aplică oțetul în vagin, înainte sau după actul sexual – una dintre cele mai vechi practici. Oțetul nu funcționează ca un contraceptiv. Acesta provoacă un dezechilibru în balanța naturală bacteriană din vagin, care sporește riscul de infecții vaginale.

2. Sucul de lămâie

În mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova, lucrătorii din domeniul sănătății au declarat că femeile au introdus felii de lămâie sau suc de lămâie în vagin după actul sexual. Acestă practică este greșită, întrucât poate provoca iritații, disbacterioză și alte probleme.

„Am fost surprinsă, să nu spun șocată, când am aflat că o femeie a introdus și continuă să introducă felii de lămâie în vagin după actul sexual”, a spus medicul obstetrician-ginecolog Ludmila Bologan, din Republica Moldova.

3. Săpun și apă

Multe femei se spală cu săpun și apă după actul sexual, în încercarea de a preveni sarcina. Greșit! Sperma ajunge în uter înainte ca femeia să facă spălăturile. Această practică poate afecta aciditatea vaginală, provoca iritații sau infecții.

4. Dezinfectant

Mai multe femei au declarat că folosesc dezinfectant în timpul dușului sau îl aplică pe organele genitale externe, pentru a ucide spermatozoizii. Dezinfectantul poate provoca arsuri chimice și iritarea pielii. Dacă soluția este introdusă în uter, poate provoca sepsis (inflamație exagerată a organismului) sau chiar moarte.

5. Lapte și iod

În Kârgâzstan, femeile beau lapte și iod după actul sexual, pentru a preveni sarcina. Acest amestec NU previne sarcina! Soluția de iod este toxică și poate provoca inflamații, arsuri ale esofagului și ale stomacului, precum și dezechilibru hormonal.

6. Coca-Cola

În unele țări, oamenii cred că băutura Coca-Cola funcționează ca un contraceptiv. În Angola, tinerii obișnuiau să bea Coca-Cola în combinație cu două sau mai multe pastile de aspirină după actul sexual. În America de Nord, Europa Centrală și Asia Centrală, băutura era utilizată și pentru dușurile vaginale. Această metodă este ineficientă și poate provoca leziuni tisulare (ale țesuturilor) și infecții.

7. Ierburi

În Vietnam, ierburile tradiționale erau adesea folosite pentru a preveni sarcina. Acestea pot conține substanțe chimice/metale grele sau provoca reacții adverse, dacă sunt combinate cu medicamente.

8. Pungi de plastic

Mulți oameni recurg la metode ineficace – chiar dăunătoare – de barieră. În întreaga lume, oamenii au recunoscut că utilizează pungi de plastic ca o alternativă la prezervative. Pungile au un risc ridicat de rupere, nu oferă protecție nici împotriva sarcinii, nici împotriva infecției.

9. Bureți de bucătărie

Oamenii recurg, de asemenea, la folosirea bureților de bucătărie. În Tadjikistan, un lucrător medical a declarat că femeile introduc mici bucăți în vagin înainte de actul sexual, crezând că împiedică sarcina. Bureții nu oferă o barieră sigură și, deoarece nu sunt sterilizați, pot crește riscul de infecție.

10. Alăptarea prelungită

Multe femei se bazează pe alăptarea de durată pentru a preveni sarcina – o practică populară întâlnită și în Republica Moldova. Deși alăptarea exclusivă poate servi drept o contracepție temporară în circumstanțele potrivite, această metodă nu este sigură pentru mult timp. Chiar și în timpul alăptării, o femeie poate rămâne însărcinată la doar trei săptămâni după naștere.

Există multe metode contraceptive moderne foarte eficiente – prezervative, pilule contraceptive orale, dispozitive intrauterine etc. Contraceptive moderne = cuplu sănătos! 

Raportul integral îl puteți accesa AICI

Lasă un comentariu