Skip to content Skip to footer

Sfaturi de la Mihai Stratulat: Cum să te pregătești de naștere și de ce soțul trebuie să asiste

Nașterea este un proces stresant atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. De aceea, indiferent de metoda de naștere, mama trebuie să fie pregătită psihologic pentru a participa activ. O spune pediatrul Mihai Stratulat, care este de părere că tatăl trebuie să asiste la nașterea copilului, pentru a conștientiza importanța procesului.

„Trebuie să vă pregătiți psihologic pentru a naște. Am întâlnit foarte multe mame care stăteau relaxate din motiv că o să nască cu anestezie epidurală. Mereu le spun că asta nu înseamnă că o să stea ca la bar și copilul o să se nască singur. Oricum vor trebui să participe destul de activ. Mama trebuie să fie pregătită, pentru că procesul de naștere depinde foarte mult și de ea”, menționează Mihai Stratulat.

Indiferent de durerile pe care le simte în timpul nașterii, mama trebuie să asculte medicul și să facă exact așa cum i se spune.

„Am participat la foarte multe nașteri și înțelegeam, după reacțiile mamelor, că este multă durere. De aceea, ar fi bine să vă gândiți că nu sunteți prima și nu sunteți ultima femeie care trece prin asta. În timpul nașterii trebuie să lăsați durerea la o parte și să vă gândiți la un singur lucru – că trebuie să nașteți copilașul sănătos și asta depinde foarte mult de voi”, precizează medicul.

În ultimii ani, un număr din ce în ce mai mare de tătici doresc să asiste la naștere, fapt care este încurajat și de Mihai Stratulat. Medicul îi sfătuiește pe tătici să fie alături de soțiilor lor în sala de naștere, pentru a vedea procesul prin care trece atât mama, cât și copilul. Potrivit lui, datorită faptului că tatăl asistă la naștere, se creează o relație specială soț-soție și tată-copil.

„Ar fi bine ca tatăl să se afle în sala de naștere. Multe femei se tem ca soții să nu vadă ceva și să-și schimbe părerea despre ele. Ar fi bine ca tatăl să se afle în sala de naștere, ca să vadă cum se naște copilul său. Majoritatea taților care au fost în sala de operație au plâns și acesta este un moment destul de important, căci anume atunci tatăl se atașează foarte mult față de copil și de soție, pentru că înțelege că este un proces foarte complicat. Sfatul meu este să luați tatăl la naștere”, spune Mihai Stratulat.

Nașterea este un stres atât pentru mamă, cât și pentru copil. De aceea, după naștere ar fi bine ca ambii să se odihnească.

„Imediat după naștere, în majoritatea cazurilor, toate rudele vin să vadă copilul, telefonul sună încontinuu. Atunci mama nu mai are timp să se odihnească. Vă sfătuiesc ca, după naștere, să închideți telefonul și să vă odihniți, deoarece într-un corp odihnit laptele vine destul de repede. Ar fi bine ca rudele să vină a doua zi, când o să fiți odihnite, iar până atunci pot să-l sune pe tată și să-l felicite”, a adăugat medicul.

Naștere ușoară!

Vezi și:

Tatăl Cornel Comendant vorbește despre experiența sa din sala de naștere: „E un privilegiu”

(FOTO) Mărturiile unui bărbat care a asistat de două ori la nașterea copiilor săi: „Noi am născut”

Nașterea la o clinică de stat VS privată: Ce trebuie să conțină bagajul pentru maternitate

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.