Skip to content Skip to footer

Aurica Carai – una dintre femeile care promovează activ imaginea comunității de romi

Nu-i este rușine să spună că e de etnie romă și promovează activ ideea că romii, la fel, pot avea istoriile lor de succes și pot contribui la bunăstarea țării în care locuiesc. Familia Carai-Radov a demonstrat că nu contează naționalitatea, limba sau statutul social atunci când vrei să-ți depășești condiția și să devii un model.

Aurica Carai se trage dintr-o dinastie de muzicieni și dansatori. A absolvit Colegiul de Muzică nr. 5 din Chișinău și a învățat la vioară opt ani. Mama ei, Polina Carai, este dansatoare profesionistă, cunoscută în lumea romilor și nu doar. Tatăl ei, Valeriu, a cântat la trompetă și acordeon. Și bunicii ei au cutreierat marile scene ale lumii, ambii fiind lăutari.

„Eu am fost un copil crescut prin turnee. De mică, am cutreierat lumea cu părinții și am îndrăgit dansul și cântecul. Dansez de la cinci ani. Când eram însărcinată cu primul copil, am cântat la petreceri până în ultimele zile de sarcină”, ne povestește Aurica.

În prezent, împreună cu mama ei, conduce ansamblul de dansuri și cântece rome „Potcoava” din Chişinău. De asemenea, a fondat, la 1 februarie curent, primul studio de dansuri țigănești pentru copii „Potcoava Jr.”, cu scopul de a promova tradițiile romilor. Totodată, a reprezentat țara noastră la Festivalul „Jūrmala” din Letonia, împreună cu alți șase muzicieni.

„S-au adunat romi din toată lumea. A fost o experiență de nedescris”, își amintește Aurica.

„Mă bucură faptul că, la studio, vin nu doar persoane de etnie romă, ci și moldoveni, ruși și reprezentanți ai altor naționalități. Cei mai mici copii au vârsta de 2-3 ani, cei mai mari – 20 de ani”, mai spune fondatoarea „Potcoava Jr.”.

Chiar dacă se antrenează de puțin timp, dansatoarele au participat deja la cinci festivaluri din țara noastră. „Nu e ușor, dar se poate, dacă depui efort”, adaugă Aurica.

Soțul ei, Leonid Radov, este muzician de formație. În prezent, nu activează în domeniu și este plecat peste hotare. A absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, după care Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Bărbatul a studiat clarinetul şi saxofonul.

Muzica a fost cea care i-a unit pe Aurica și Leonid. Au fost atinși de Cupidon la repetițiile pentru Ziua Internațională a Romilor, în 2004. De atunci, au cunoscut lumea doar fiind împreună. Au mers în turnee, au cântat la spectacole, nunți și cumetrii.

Pentru soții Aurica și Leonid, familia reprezintă sensul vieții. Au două fiice – Madlena (9 ani) și Nicoleta (4 ani). Familia a acceptat ca echipa Suntparinte.md să-i pășească pragul casei.

De regulă, în familiile de romi, fetele sunt învățate de mici cum să pregătească mâncarea. Așa se întâmplă și în familia Carai-Radov. Madlena și Nicoleta sunt pasionate de arta culinară, de aceea urmăresc fiecare mișcare a mamei Aurica și bunicii Polina, atunci când se află în bucătărie.

De această dată, fetele au decis să ne impresioneze cu plăcinte. Fiind ajutate de mama și bunica, fetele au reușit să gătească cele mai bune plăcinte cu brânză, după o rețetă de-a bunicii.

Madlena și Nicoleta sunt „gospodinele mamei”.

„Într-o zi, Nicoleta experimenta cu făină prin casă și a împrăștiat-o pe podea. Era atât de murdară, dar fericită”, își amintește, râzând, mama.

Dintre toate bucatele bunicii Polina, fetele preferă colțunașii.

„În familia noastră există trei sărbători importante – Crăciunul, Paștele și Paștele Blajinilor. Atunci noi punem pe masă tot ce avem mai gustos”, ne spune Aurica.

Cât plăcintele se coc, echipa noastră a decis să afle mai multe despre viața romilor și problemele cu care se confruntă.

Madlena este elevă în clasa a IV-a la un liceu din Chișinău. Concomitent, face lecții de pian și canto la Școala de Arte „Alexei Stârcea”. De asemenea, cu sora mai mică, merge la studioul „Potcoava Jr.”.

Mama ei o laudă și îi apreciază reușitele la învățătură.

De mică, Madlena a fost pasionată de origami. Atunci când se află în „procesul de creație”, toată casa e plină de hârtie colorată. Madlena a urmărit mai multe filmulețe pe Internet, ca să învețe tehnicile, după care, folosindu-și imaginația, a început să confecționeze personaje, flori și alte obiecte decorative. Pe unele le păstrează, pe altele le vinde rudelor. Ce-i drept, la un preț simbolic.

Pentru Madlena, origami reprezintă nu doar un joc, ci și o modalitate de a-și dezvolta creativitatea și de a se relaxa după lecții. Pasiunea i-a transmis-o și surorii mai mici. Madlena o supraveghează pe Nicoleta atunci când aceasta pune mâna pe foarfecă.

Aurica recunoaște că au fost discriminate și ea, și fiicele sale.

„Vara trecută, în timp ce Madlena se dădea pe tobogan, o fetiță a spus celorlalți copii: „Nu vă jucați cu țiganca asta”. Fiica mea a început a plânge. Mama acelei fete și-a cerut scuze, însă m-a atenționat că ar fi trebuit să o pregătesc psihologic pe Madlena, dat fiind faptul că e de etnie romă. La rândul meu, am întrebat-o dacă ea și-a pregătit fiica și i-a explicat că toți copiii au dreptul la joacă”.

La școală, Madlena se împacă bine cu colegii, este lăudată de profesori și mama se implică în educația fiicelor ei pe cât de mult posibil.

,,Nouă nu ne este rușine că suntem romi. Din contră, ne mândrim și încercăm să păstrăm toate tradițiile, ca să le transmitem din generație în generație”, mai spune Aurica.

Ambele fete dansează. Madlena vrea să calce pe urmele mamei sale și să devină artistă. De asemenea, urmărește pe Internet spectacole de balet și face piruete oriunde găsește spațiu liber.

Madlena participă cu mama sa la diferite concerte. Când avea patru ani, a impresionat publicul după ce a dansat în cadrul emisiunii „Поле чудес” („Câmpul minunilor” n. red.), moderată de Leonid Iacubovici.

Costumele tradiționale fac parte din cultura romilor. De cele mai multe ori, hainele sunt de culori aprinse. Designul rochiilor îi aparține Auricăi Carai. Multe dintre costumele tradiționale ale fetelor au fost cusute de ea, în timp ce altele – doar modernizate și înfrumusețate cu pietricele, mărgele și paiete.

Pentru romi este foarte important să păstreze tradiția și să o transmită urmașilor. Această misiune stă la baza fiecărei familii.

„Dansul țigănesc este ca un foc. Oamenii ne iubesc, ne-am format publicul nostru, avem clienții noștri care ne cheamă în fiecare an la evenimente. Când dansează o țigancă, nimeni nu stă pe scaun. De regulă, programul nostru durează o oră. Uneori, mergem la 3-4 nunți pe seară”, mai spune Aurica.

Cărțile ocupă un loc de cinste în familia Carai-Radov. Madlena a învățat să citească în limba română și rusă. Îi place să-i citească surioarei povestea „Ridichea”. Nicoleta, în schimb, învață mai mult din imaginile pe care le găsește în cărți.

„Soțul este foarte muncitor și se implică în educația copiilor, chiar dacă uneori e plecat în străinătate. Se întâmplă să facem lecțiile și pe Skype. Când Madlena are de rezolvat o problemă dificilă la matematică, întreaga familie se implică. Putem sta și până la ora 12 noaptea. Când vine acasă, soțul petrece foarte mult timp cu fetele”, zice Aurica.

Plăcintele sunt gata. Poftim la masă!

Fetele participă și la aranjarea mesei.

Aurica a învățat de la soacra ei, Anastasia, cum să gătească multe dintre bucate:

„Ardeii umpluți pe care-i face mama-soacră sunt cei mai gustoși. Ea pune doar piept de pui (carnea nu trebuie să fie deloc grasă) și puțin unt. Tuturor oaspeților le plac”.

Aurica Carai este de părere că multe dintre stereotipurile legate de romi sunt cultivate de ei înșiși:

„Cred că romii ar trebui, la rândul lor, să depună efort, pentru a demonstra că nu merită să fie discriminați. Este îmbucurător faptul că, în ultima perioadă, tinerii romi pun accent pe studii, vor să devină medici, avocați, politicieni. Părinții au un rol important în cazul dat – de a susține tinerii și de a-i încuraja să-și facă studiile, să-și facă o carieră și să devină profesioniști respectați în țară. Tinerii romi, în special, au nevoie de susținere și de îndrumare din partea părinților, profesorilor și a societății”.

Aurica visează să organizeze un festival al femeilor rome, ca să promoveze talentele încă necunoscute de societate. Ea este convinsă că romii au cu ce se mândri – talent, cultură frumoasă și putere de a continua să lupte pentru idealurile lor, în ciuda tuturor obstacolelor: „Avem nevoie de cât mai multe istorii de succes care să fie promovate, astfel încât să trezească interes și încredere pentru cei care interacționează cu persoanele de etnie romă”.

Conform unei cercetări efectuate de către Institutul de Politici Publice (IPP), publicată în anul 2015, prejudecățile moldovenilor privind persoanele de etnie romă au rămas neschimbate. Asta chiar dacă Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova. Romii din țara noastră se confruntă cu o discriminare dublă: pe bază de etnie și pe bază de sărăcie.

Fiecare al patrulea respondent este de părere că romii ar trebui să fie forţaţi să trăiască separat, deoarece nu se pot integra, în timp ce fiecare al cincilea – că ar trebui să existe localuri în care accesul romilor să fie interzis.

Suntparinte.md vă îndeamnă să dați dovadă de toleranță, înțelegere și bunăvoință față de minoritățile etnice din țara noastră. Să recunoaștem identitatea culturală a altor etnii.

Fotografiile au fost realizate de Danu Țîcu

Vedeți și:

Familia Savin din Hîncești – familie de campioni la sport

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.