Skip to content Skip to footer

Lecție de perseverență și devotament de la Victor Chișenco – bărbatul moașă din Republica Moldova

Este alături de proaspetele mame și trăiesc împreună fericirea adusă de nașterea unui copil. Victor Chișenco este singurul bărbat din țara noastră, care a absolvit cu diplomă de calificare într-un domeniu puțin întâlnit în rândul bărbaților – moașă.  

Nu a contat nici denumirea calificării, care sugerează că profesia ar fi destinată doar femeilor. Victor a decis să-și înceapă cariera în medicină în calitate de mamoș (masculinul „moașei”, cuvânt mai rar întâlnit și practic neștiut de multă lume).

L-am găsit la Institutul Mamei și Copilului (IMC) din Chișinău. Își terminase tura la serviciu și se pregătea să meargă acasă. Programul său de muncă variază – 12 sau 24 de ore. Ziua sa începe și se termină în cercul lăuzelor (femeile care se află în primele 42 de zile după naștere, Victor se află cu ele în primele 3-5 zile), însă fiecare zi e diferită, cu noi experiențe, emoții și provocări. Victor le măsoară temperatura și tensiunea arterială, efectuează manipulațiile necesare, administrează perfuzii, monitorizează lăuzele și pregătește salonul pentru următoarele mămici

Pe lângă acestea, el este cel care oferă sfaturi mamelor: cum să atașeze corect copilul la sân, ce să facă după alăptare, cum să se comporte cu nou-născutul, care sunt regulile de igienă etc.

Primul băiat care a obținut calificarea „Moașă”

Victor este convins că dorința de a ajuta oamenii se trage de la mama sa, care lucrează ca asistentă medicală în cadrul aceleiași instituții. De mic, a îndrăgit medicina și a știut că, atunci când va crește, va ajuta oamenii.

După ce a absolvit liceul, a mers la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” (pe atunci Colegiu) și, fără să stea prea mult pe gânduri, a depus dosarul de înscriere la specialitatea Medicină Generală, calificarea „Moașă”. Părinții l-au susținut și i-au acceptat decizia.

„Știam că această profesie se întâlnește mai mult în rândul femeilor, însă mereu mi-am pus întrebarea: „Dacă și bărbații, și femeile pot activa în calitate de ginecolog-obstetrician, de ce în cazul moașei nu poate fi la fel?”. Membrii comisiei de admitere au fost puțin mirați la început, întrucât nu întâlniseră vreun băiat la această secție”, ne povestește Victor.

Și șefa secției de învăţământ nr. 1, Marina Cărăușu, unde Victor și-a făcut studiile, ne-a confirmat că, de când activează, nu a întâlnit băieți la Secția Moașe:

„Victor este primul absolvent, ne-am bucurat să avem un bărbat în secția noastră. Este un băiat foarte bun, responsabil și binevoitor. De fapt, profesiile nu trebuie să fie alese în funcție de gen, ci în funcție de competențe. Atunci când mergi la un medic sau la un învățător, dorești ca el să fie un specialist competent, integru și responsabil”.

Primul mamoș din istoria Institutului Mamei și Copilului

La Institutul Mamei și Copilului, Victor lucrează ca mamoș de salon, adică nu asistă la nașteri, ci supraveghează, îngrijește şi oferă consiliere lăuzelor.

Asistarea la naștere însă nu este un subiect necunoscut pentru el. A asistat la peste 100 de nașteri, încă începând cu anul I de studii, în timpul stagiului în secțiile obstetricale. Ceea ce a simțit în acele momente l-a convins că și-a ales corect profesia. Deși lucrează de o lună la IMC, a reușit să atragă admirația colegelor de muncă și a mamelor.

„Pentru prima dată, în instituția noastră a fost angajat ca moașă un bărbat. Victor este un băiat bun, deștept, ascultător, tânăr și ne străduim să îl învățăm lucruri utile. Am lucrat cu Victor în prima lui tură și am observat cu câtă grijă și respect se adresa mamelor. Ce-i drept, ne-a fost mare mirarea când am aflat că va lucra ca moașă, pentru că nu am mai auzit asemenea cazuri. Cu siguranță, se va descurca”, spune Olga Botezat, moașă la Institutul Mamei și Copilului.

Moașa asigură nașterea. Medicul se implică atunci când apare o complicație

Practica moșitului își are originile încă în antichitate, când moașa era asociată cu nașterea. Chiar dacă atribuțiile moașei s-au schimbat odată cu evoluția medicinii, puțini cunosc activitățile ei, considerând că ea doar asistă la naștere.

„Moașa are studii medii medicale de specialitate și dispune de o formare specială în domeniul obstetricii şi ginecologiei. Ea acordă îngrijire și asistență medicală femeilor în timpul sarcinii, naşterii şi în perioada postnatală. Prin urmare, nu e adevărat că moașa doar asistă la naștere; moașele activează în mai multe secții, precum: lăuzie, ginecologie, patologia gravidității, urgențe obstetricale.

Femeile cunosc prea puțin despre această profesie și, când se adresează la IMC, întreabă unde e asistenta medicală, nu unde e moașa, neștiind că și în Secția Lăuzie activează moașe. Asistentele medicale se ocupă de îngrijirea și supravegherea copiilor”, menționează Victor.

În același timp, profesia de moașă nu trebuie să fie confundată cu cea de ginecolog-obstetrician:

„Moașa acordă asistenţă și îngrijiri lăuzelor, din punct de vedere fiziologic. Ea asigură îngrijirea femeilor în timpul nașterii, conform indicațiilor medicului și Protocolului. De regulă, moașele asigură nașterea, medicul doar supraveghează. Atunci când apare o complicație, medicul se implică. Ginecologul-obstetrician lucrează mai mult din punct de vedere medicinal, adică identifică patologiile, efectuează intervenții chirurgicale, stabilește tratamentul”.

Moașele din Moldova vor putea beneficia de studii superioare

Președinta Asociației Moașelor din Republica Moldova, Oxana Zavtoni, a declarat pentru suntparinte.md că „în toate țările dezvoltate, moașele au studii superioare, grad științific de doctor habilitat, de profesor academic și ele primesc nașterile pe propria răspundere. Medicul este invitat doar dacă apare o complicație. În țara noastră, moașele au studii medii. Ele nu au voie pe propria lor răspundere să asiste la nașteri, ci doar sub supravegherea medicului”.

„În cadrul conferinței Asociației Moașelor din Republica Moldova, am stabilit că ori în acest an, ori la anul viitor, țara noastră va pregăti moașe cu studii superioare, având dreptul să primească nașteri fiziologice, fără supravegherea medicului obstetrician. Organizația Mondială a Sănătății a pregătit și un proiect, în parteneriat cu Reprezentanța Centrului de Excelență și Reprezentanța Ministerului Sănătății, pentru pregătirea moașelor cu studii superioare”, a adăugat Oxana Zavtoni.

„În instituțiile de stat, particulare și departamentale din țara noastră activează 689 de moașe, dintre care un bărbat. Ce-i drept, nu am întâlnit în practica mea, din țară și din străinătate, niciun bărbat care să lucreze ca mamoș. Am fost în Suedia, Olanda, Danemarca, Elveția și Franța și nu am întâlnit niciodată un mamoș în maternități. Atunci când îți place ceea ce faci și lucrezi cu devotament, nu contează genul”, a mai spus președinta Asociației Moașelor din Republica Moldova. 

Victor Chișenco e la început de drum, însă are o dorință mare de a obține cât mai multă experiență și de a face auzită această profesie în țara noastră. Îndeamnă și alți tineri să meargă pe această cale, pentru că, spune el, fericirea de a vedea încă un copil venit pe lume nu poate fi descrisă în cuvinte:

„În Secția Lăuzie, oamenii sunt fericiți și emană doar energie pozitivă, cu care se încarcă și personalul medical. Avem plăcerea și norocul să împărtășim cu fiecare femeie bucuria acestui eveniment major – nașterea copilului”.

Fotografiile au fost realizate de Danu Țîcu 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.