Skip to content Skip to footer

Povestea soților Irina și Arcadie Cotruță: mereu în mișcare, descoperind lumea cu cei doi copii

Sunt mereu în mișcare și își împart viața între trei țări: Republica Moldova, Ucraina și Spania. Soții Arcadie Cotruță și Irina Zarețcaia-Cotruță sunt un exemplu de părinți care se adaptează oricăror condiții și trăiesc viața la maximum. Schimbarea locului de trai și a mediului de socializare nu îi afectează nici pe cei doi copii ai lor – Leyla-Amelia (3 ani) și David-Alejandro (2 ani).

Arcadie și Irina conduc în prezent tabăra de copii „Dec Camp”, înființată în anul 2009 la Kiev. Deja de doi ani, soții Cotruță organizează cursuri pentru copii și în Barcelona. Cursurile, destinate copiilor cu vârsta 8-17 ani, sunt moderate în limba engleză, de către specialiști nativi din Marea Britanie, SUA și alte țări. Participanții au posibilitatea de a fotografia, filma și edita videouri, de a se implica în proiecte de business și de a învăța limba engleză.

Suntparinte.md a reușit să surprindă o zi din viața soților Cotruță atunci când aceștia au venit în Republica Moldova.

Indiferent de țara în care se află, familia începe ziua cu exercițiile de dimineață. De această dată, Leyla a fost mai activă, în timp ce fratele ei a preferat doar să le admire.

Acasă, în Moldova, familia stă doar câteva zile. Părinții conștientizează că, după ce copiii vor împlini șapte ani, vor trebui să se stabilească într-o anumită țară, întrucât Leyla și David vor merge la școală, vor lega prietenii cu alți copii și se vor atașa de un anumit mediu.

Pare amuzant, însă până la vârsta de doi ani Leyla a avut 19 bone, în funcție de țările unde a călătorit familia.

De vreun an și ceva, mama practică yoga împreună cu copiii. Irina ne povestește că acest sport nu doar contribuie la îmbunătățirea aptitudinilor fizice și la dezvoltarea musculaturii, ci și la însușirea unor tehnici respiratorii corecte. În plus, yoga este o modalitate de a aduna familia și de a petrece timpul împreună.

Întrucât Leyla și David sunt prezenți la toate taberele organizate de părinți și interacționează cu copii veniți din diferite colțuri ale lumii, ei au învățat limbile ucraineană, rusă, engleză și spaniolă.

Sucurile naturale pregătite acasă – o normă în familia Cotruță. De fiecare dată, copiii se grăbesc să stoarcă fructele.

Între timp, soții ne-au povestit istoria lor de dragoste. Arcadie Cotruță a studiat Dreptul la Universitatea Cambridge, după care a făcut masterul la Sorbonne. Irina s-a specializat în Finanțe, specialitate pe care a absolvit-o la o universitate din Germania, și și-a continuat studiile în Barcelona, specialitatea Management în arte și cultură. Cei doi s-au cunoscut la o petrecere, după care drumurile lor s-au despărțit. După alte două întâlniri, la fel la petreceri, Arcadie și Irina au înțeles că între ei este mai mult decât o atracție.

Irinei îi place să experimenteze în bucătărie și încearcă tot felul de bucate: cu specific indian, thailandez, mexican etc. În ultima perioadă însă, Arcadie gătește cel mai des.

De fiecare dată, părinții implică cei doi copii în procesul de pregătire a mâncării. Pentru micul dejun, familia a gătit omletă. Și la cumpărături merg cu toții împreună.

„În Barcelona, vânzătorii îi cunosc deja pe copii și, de fiecare dată, le dăruiesc câte un fruct”, spune mama.

Sarcina de a sparge ouăle pentru omletă a fost una cam grea pentru David. După numeroase încercări și recomandări din partea mamei, i-a reușit.

Irina a născut primul copil la o clinică din Republica Moldova. Cea de-a doua experiență însă i-a schimbat percepția despre procesul de naștere. Soții au decis că nașterea va avea loc acasă, în prezența moașei. Au studiat experiența mai multor țări unde gravidele aleg să nască acasă și au decis că al doilea copil va fi adus pe lume în Barcelona, în prezența tatălui. Cu o lună înainte de naștere, soții au mers la cursuri de dans și mantre (sunete combinate cu vibrații) pentru femeile însărcinate, de aceea travaliul de 22 de ore a decurs fără complicații.

„Am născut acasă, în dormitor, înconjurată de lumânări și cu muzică pe fundal. A fost cea mai frumoasă experiență”, își amintește mama.

Practica de tăiere a cordonului ombilical este una specială. Moașa a așteptat până când cordonul a încetat să mai pulseze după care tatăl l-a legat cu un fir de mătase steril, separându-l de placentă.

„Soția mea este o campioană. Am asistat la ambele nașteri, însă a doua a fost magică. Practic, am trecut prin aceleași convulsii și etape de naștere ca Irina. Procesul nașterii e unul ireal: creezi un om și vezi cum se naște în fața ta. Eu am tremurici de fiecare dată când îmi aduc aminte. După nașterea din Barcelona, fără epidurale, cu un travaliu de 22 de ore, respectul și admirația față de femei a crescut considerabil”, ne spune tatăl.

În procesul de pregătire a bucatelor pot avea loc și incidente. Bolul cu ouăle bătute era pe punctul de a ajunge pe hainele Leylei.

Familia s-a împărțit în două echipe. Fiecare a pregătit câte o omletă.

Leyla și David se înțeleg foarte bine și își împart jucăriile.

„Atunci când eram însărcinată, îi explicam Leylei că va avea un frățior. După ce s-a născut David, Leyla a venit imediat în dormitor și a început să îl sărute. Avea foarte multă grijă de el”, povestește mama.

Părinții descriu relația dintre bunici și copii ca una specială. Deși bunicii sunt stabiliți în Republica Moldova, aceștia merg des la Kiev și Barcelona pentru a-și vedea nepoții.

Tatăl Arcadie obișnuiește să cânte la „Hang drum”, un instrument muzical în formă de OZN. Se consideră că acest instrument reduce stresul, tensiunea și anxietatea. Copiii sunt impresionați de abilitățile tatălui și încearcă să îl imită. Tatăl le explică faptul că este nevoie de atingeri ușoare, pentru a obține sunetele relaxante.

Părinții ne-au povestit că Barcelona este un oraș prietenos copiilor. Teatrele sunt diferite de cele din țara noastră. Acolo, părinții pot merge și cu copii de 0-3 ani. Acestea dispun de scenă interactivă, unde copiii pot să se târască, să picteze, să atingă și să distreze cu personajele din povești.

Ciocănelele de lemn au devenit baghete magice. Leyla încearcă să facă magie și să o transforme pe mama în diferite personaje de poveste.

Copiilor le place să construiască tuneluri și să se ascundă de lupul cel rău, rol jucat de tatăl Arcadie.

Din omleta pregătită de copii „gustă” și păpușile.

Copiii nu au jucării aparte pentru băieți și fete. Păpușile surorii au devenit și jucăriile preferate ale lui David. Mai mult decât atât, David le leagănă și chiar le „alăptează”, după care le pune la culcare.

Tatăl i-a învățat pe copii să joace tenis de masă. De câteva zile, copiii au descoperit bicicleta și nu mai au astâmpăr.

Părinții îi spun Leylei „amazoana”.

„Uneori, ea nu vrea să se îmbrace, se plimbă dezbrăcată și nepieptănată. Acesta este confortul ei personal, de aceea noi nu o forțăm și nici nu îi impunem regulile noastre. Important e să se simtă bine”, adaugă mama.

Cum să menții o familie fericită și unită? Irina Zarețcaia-Cotruță are următorul răspuns: „Suntem fericiți și copiii au deschis o nouă etapă în viața noastră. Pentru a avea o familie fericită, trebuie să lucrezi, în primul rând, asupra ta, ca părinte, și asupra relației dintre parteneri. Noi suntem abia la început și conștientizăm că trebuie să ne perfecționăm, să analizăm și să evaluăm relația noastră, modul în care proiectăm gândurile și emoțiile noastre în copii”.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.