Skip to content Skip to footer

Familia care luptă pentru ca fetița lor să meargă

„Am bătut la multe uși pentru a apăra drepturile copilului nostru”, spun Olga și Gheorghe Tataru. Au trei copii, locuiesc în satul Vălcineț din raionul Călărași și, la sfârșit de an școlar, au fost gazdele echipei Suntparinte.md.

8Z7A7211

Nicoleta este mezina familiei. Atunci când urma să meargă la grădiniță, părinții ei s-au lovit de birocrație și de ușile unor instituții publice din raionul Călărași. Incluziunea educațională era valabilă doar pentru ciclul școlar, nu și pentru grădiniță, așa că părinții au insistat să li se ofere transport, persoană de suport și cadru didactic de sprijin pentru fiica lor. Acum Nicoleta a absolvit clasa I. La școală are prieteni și colegi, iar acasă – o familie iubitoare.

8Z7A6529

Nicoleta își petrece jumătate de zi la școală. Pentru a nu obosi prea repede, profesorii au plasat în mijlocul clasei un fotoliu. La pauze, fotoliul obișnuit este schimbat cu un scaun rulant, obținut cu susținerea Asociației „Dorința” de la Călărași, care-o ajută pe Nicoleta să se deplaseze. Implicarea societății civile schimbă viața copiilor cu nevoi speciale, iar acest lucru îl confirmă și experiența familiei Tataru.

8Z7A6786

Colegii s-au împrietenit repede cu Nicoleta, mai ales că unii o cunosc încă de la grădiniță. La școală se ajută unul pe celălalt, iar după ore, uneori, câteva colege vin acasă la Nicoleta pentru a se juca împreună.

8z7a6489

Am întrebat-o pe Nicoleta dacă are vreun prieten în clasă. „Cristina”, a răspuns ea.

8Z7A6557

Școala nu este adaptată complet pentru copiii cu nevoi speciale. Ar mai avea nevoie de o rampă de acces, de holuri fără scări. „Copiii sunt cei mai receptivi la incluziune. Am avea nevoie de multe lucruri, așa că anul acesta resursele vor fi alocate pentru a face școala mai accesibilă. Școala trebuie să fie pentru toți copiii”, a spus directoarea Școlii Primare din satul Vălcineț, Natalia Curmei.

8Z7A6652

8Z7A6664

Când e pauza de masă, toți copiii merg la cantina școlii.

8Z7A6592

Nicoleta nu are persoană de sprijin, așa că ea este ajutată mereu de cadrul didactic. Mama i-ar putea deveni persoană de suport, însă doar după ce Direcția asistență socială de la Călărași va aproba solicitarea părinților.

8Z7A6939

Educația muzicală – una dintre disciplinele preferate ale Nicoletei. La școala din Vălcineț este un pian, un acordeon și o sală festivă – suficient pentru ca elevii să cânte și să învețe împreună.

8Z7A6869

La educația fizică, doborârea popicelor este unul dintre jocurile preferate ale copiilor. Două echipe – același obiectiv.

8Z7A6882

Nicoleta are nevoie de susținerea cadrului didactic.

8Z7A6739

După ore, toți copiii merg acasă. Nicoleta pleacă cu un microbuz special, asigurat de către gimnaziul din Vălcineț.

8Z7A6980

Uneori, mama și tata sunt cei care trec pe la școală după fiica lor.

8Z7A7007

Nicoleta și părinții au revenit acasă.

8Z7A7264

„Cu ce noutăți vii azi de la școală!?” – întrebarea care ar trebui să inițieze o discuție în fiecare familie.

8Z7A7114

Prânzul acasă. Familia are timp să vorbească și să-și planifice restul zilei. Nicoleta are un frate și o soră – Gheorghe și Elena.

8Z7A7132

După masă, cei trei frați au timp să se joace.

8Z7A7230

8Z7A7076

Nicoletei îi place să-și „dădăcească” păpușile și să citească cu Elena, sora mai mare.

8Z7A7061

Tatăl îi este alături și o ajută să-și facă temele pentru acasă. Periodic, Nicoleta trece prin ore de reabilitare la Chișinău și prin intervenții chirurgicale. „Vrea să meargă – asta spune mereu. Facem tot ce putem acum cât e mică. Muncesc, împrumut, doar să-mi ajut copiii”, spune tatăl Nicoletei.

8Z7A7021

„Am bătut la multe uși pentru a apăra drepturile copilului meu. La un moment dat, aveam impresia că mă cunosc toți cei de la Direcția asistență socială Călărași. Părinții ar trebui să nu cedeze ușor”, ne-a spus mama Nicoletei, Olga Tataru.

8Z7A7314

La Vălcineț, muncile în jurul casei sunt cele care cheamă toată familia afară.

8Z7A7318

8Z7A7300

Tatăl nu are un loc de muncă stabil.

8Z7A7345

Pentru Nicoleta urmează alte zile de recuperare și alte operații, pentru care părinții încearcă să adune bani. Înainte sunt lunile de vacanță; în toamnă, începutul unui nou an școlar – clasa a doua pentru Nicoleta.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Autor: Alina Găină

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.