Skip to content Skip to footer

Drepturi egale la sănătate reproductivă: Zeci de fotolii ginecologice adaptate, în centrele de sănătate

Adolescentele și femeile cu dizabilități din Republica Moldova vor avea parte de condiții mai bune atunci când vor merge la o consultație la medicul ginecolog. Asta după ce 30 de centre de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT) din toată țara au fost dotate cu fotolii ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilități.

Elena Iepure se deplasează cu ajutorul cadrului de mers, deoarece medicii au traumatizat-o la naștere. Ea spune că fiecare vizită la ginecolog era o grea încercare atât pentru ea, cât și pentru medic.

Din cauză că fotoliul ginecologic nu era adaptat persoanelor cu dizabilități, îi era foarte dificil să urce pe el.

„Când mergeam la ginecolog, mereu mă ajutau asistentele. Nu mă descurcam de sine stătător”, își amintește Elena.

Când a rămas însărcinată, vizitele la medicul ginecolog au devenit și mai dificile:

„Practic era imposibil să urc pe fotoliu, din cauză că aveam burta mare. Medicul era nevoit să mă consulte pe scaun”.

Elena menționează că noile fotolii ginecologice adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale sunt mult mai comode și nu vor crea incomodități. Acestea pot fi coborâte la nivelul scaunului rulant, astfel încât persoana să poată urca fără probleme.

Echipamentul medical adaptat fetelor și femeilor cu dizabilități a fost procurat și instalat în rețeaua CSPT, cu sprijinul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului „Generație Sănătoasă”.

„Prin intermediul acestui proiect au fost făcuți pași mici, dar importanți în vederea recunoașterii și afirmării drepturilor sexuale și reproductive ale fetelor și femeilor cu dizabilități din Moldova. Prin dotarea celor 30 de instituții cu fotolii ginecologice adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități locomotorii, au fost create condiții de bază pentru a asigura accesul femeilor cu dizabilități la îngrijiri ginecologice”, a menționat Simone Giger, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției.

În Republica Modova, inegalitatea este întâlnită în multe domenii, spune reprezentanta UNFPA, Rita Columbia:

„Inegalitatea are mai multe fețe. Fiecare dintre noi, măcar o dată în viață, s-a confruntat cu o inegalitate. Aceasta nu se referă doar la starea materială, ci și la drepturi, la oportunități și la alegeri. Inegalitatea există în Moldova, în mai multe domenii. Astăzi vorbim despre inegalitatea în ceea ce privește drepturile reproductive. Ne bucurăm să constatăm că, în Republica Moldova, se fac pași importanți pentru asigurarea drepturilor reproductive ale tuturor fetelor și femeilor, inclusiv ale celor cu dizabilități”.

Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU/reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova, a declarat că subiectul este unul foarte actual, în contextul în care în lume, inclusiv în Republica Moldova, există angajamentul de îndeplinire a celor 17 Obiective Globale, principiul cărora este reducerea inegalităților și focalizarea pe cei vulnerabili:

„În acest context, familia ONU, împreună cu Guvernul și alți parteneri de dezvoltare, muncește din greu, ca toate drepturile omului să fie respectate în Republica Moldova. Doar prin unirea eforturilor comune putem să facem așa ca toate persoanele să beneficieze de drepturile lor. Vom continua să lucrăm cu autoritățile din Republica Moldova, pentru ca persoanele să poată beneficia de accesul la sănătate și nu doar”.

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 187 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete. Un studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, efectuat de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, arată că doar jumătate dintre femeile și fetele cu dizabilități se adresează la medic. Una din trei consideră că atitudinea personalului medical este neprietenoasă și acuzatorie.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.